Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft geschiedenis geschreven door met succes de eerste hartablatieprocedure uit te voeren in het Hartkatheterisatielaboratorium (cathlab).

hartablatieHartablatie is een procedure die wordt gebruikt om de veelvoorkomende hartritmestoornis atriale fibrillatie te behandelen.
Bij deze aandoening kloppen de bovenste kamers van het hart (de boezems) onregelmatig en zeer snel. Hoewel atriale fibrillatie meestal niet levensbedreigend is, kan het ernstige problemen veroorzaken, zoals het hart dat het bloed niet goed pompt of het vormen van bloedstolsels die kunnen leiden tot een beroerte.
Deze speciale procedure, die op dinsdag 21 augustus werd uitgevoerd, werd geleid door cardioloog-elektrofysioloog Fernando di Tomasso uit Argentinië en ondersteund door CMC-cardioloog Olivier Witte (pacemaker-specialist) en Jose Torres, CMC-interventiecardioloog. Het team kreeg eveneens steun van bekwame cathlab-technici. Deze procedure werd gerealiseerd na drie jaar van planning en voorbereiding.
Tijdens de procedure maakten de artsen gebruik van het systeem ‘Farapulse’ van Boston Scientific, dat helpt het hartritme te corrigeren door de longaders van de linkerboezem af te zonderen. Dit helpt het hart om weer naar een normaal ritme terug te keren.
CMC is nu het enige ziekenhuis in de regio dat deze geavanceerde procedure aanbiedt, wat betekent dat patiënten niet langer naar Colombia hoeven te reizen voor deze behandeling. ,,Dit is een grote stap vooruit voor de gezondheidszorg op Curaçao en in het Caribisch gebied. Door deze operaties te blijven uitvoeren, maakt CMC het gemakkelijker voor mensen met atriale fibrillatie om de zorg die ze nodig hebben dicht bij huis te krijgen”, benadrukt het medisch centrum.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.