Van een onzer verslaggevers
Willemstad- De Statenvergadering over de opschoning van de bestanden van de Ontvanger, is maandagavond in mineur geëindigd. Dit komt door een woordenwisseling tussen Financiënminister Javier Silvania (MFK) en PNP-parlementariër Gwendell Mercelina, waarin onder meer de woorden ‘shishería’ (verwijfd gedrag) en ‘kabes di boto’ (lift) zijn gevallen.

F03 StatendebatDe vergadering in de Centrale Commissie van de Staten is de voortzetting van een bijeenkomst van mei vorig jaar. Deze werd toen na de eerste ronde uitgesteld om Silvania de kans te geven de vragen van Statenleden te beantwoorden, maar deze beantwoording bleef uit.

Uiteindelijk is de Financiënminister maandag naar de Staten getogen om die vragen alsnog te beantwoorden. Vanaf de start tot het einde was er sprake van een beladen sfeer tussen met name Silvania en leden van oppositiepartijen PAR en MAN.

Deze oppositieleden klaagden dat de minister hun interruptievragen niet afdoende beantwoordde. Zelfs PNP-parlementariërs Sheldry Osepa en Mercelina die met de MFK de regeringscoalitie vormen, waren van mening dat Silvania ook geen antwoord gaf op hun vragen over de wettelijke grondslag van zijn besluit om oude belastingschulden van 2017 en ouder niet meer te innen.

In dat verband zei Mercelina bijna aan het eind van de vergadering dat het hem niet bevalt hoe de Financiënminister antwoord gaf op zijn maar ook die van zijn collega-Statenleden. ,,De minister geeft geen afdoende antwoorden en is bezig met een show. Ik zit in de politiek omdat ik daarvoor heb gekozen, maar het is niet mijn carrière. Er zijn mensen die politiek nodig hebben om ‘iemand’ te zijn.” Ook heeft hij gerefereerd naar de naam van Silvania die zou voorkomen in de zogenaamde Panama Papers.

Daarop repliceerde Silvania als volgt: ,,Mercelina zegt dus dat hij de politiek niet nodig heeft. Hij vergeet echter dat hij in de Staten zit vanwege een ‘kabes di boto’ (bij toeval een lift gekregen).” Dit was aanleiding voor Statenvoorzitter Charetti America-Francisca om de minister te onderbreken. Doordat er een felle woordenwisseling uitbarstte, schorste ze de vergadering voor vijf minuten.

Na de schorsing beloofde Silvania zakelijk antwoord te geven. Vervolgens zette hij uiteen hoe hij op Aruba, Curaçao en in Suriname bedrijven heeft opgericht, maar niet in Panama. Silvania zei overigens dat hij vóór hij minister werd, al afstand had genomen van deze ondernemingen.

Hij besloot daarop Mercelina uit te dagen om met een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel & Nijverheid van Panama te komen, waarin hij kan bewijzen een bedrijf in Panama te hebben. De PNP-parlementariër heeft tot volgende week de tijd om het bewijsstuk te overleggen.

Naar aanleiding van een eerdere vraag van PAR-Statenlid Ana Maria Pauletta over de hoogte van de belastingschuld die Silvania’s ABC Opleidingen kwijtgescholden kreeg, verklaarde de minister dat deze een schuld heeft van 16.000 gulden. Hij begreep dat er een betalingsregeling met de fiscus is getroffen en dat deze 2.000 gulden al heeft afgelost en dus nog 14.000 moet afbetalen.

Mercelina in een laatste interruptie heeft gewezen dat het normaal lijkt te worden om bully-gedrag in de Staten te accepteren en dat ‘shishería’ (verwijfd confronterend gedrag) opgeld doet. Ook bij dit woord greep America-Francisca in en werd het Statenlid op zijn vingers getikt voor zijn woordgebruik.

Uiteindelijk hebben PAR-fractievoorzitter Quincy Girigorie en PNP-parlementariër Osepa hun grote teleurstelling geuit over het lage niveau van de beraadslaging in de Staten. In dit verband spraken ze de Statenvoorzitter toe om in de toekomst erop toe te zien dat beraadslagingen op ‘niveau’ verlopen. Ze deden ook een oproep aan hun collega’s én ministers om wederzijds respect te tonen in het hoogste politieke orgaan van Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.