Truckers vroegen om uitstel maar Selikor lijkt dwars te liggen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is nog niets terechtgekomen van het overheidsplan om twee maanden de vuilstortplaatsen Malpais en Koraal Specht open te stellen voor het gratis storten van afval.

gratisvuilDe bekende trucker en oud-politieman Kennedy Vrutaal verwijt Selikor-directeur Wesley Kook van het tegenhouden van dit plan van minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
,,De GMN-minister wilde per 1 juli de vuilstortplaatsen openen voor gratis storten, maar wij hebben hem overtuigd zijn voornemen met een maand uit te stellen naar 1 augustus. De Selikor-directeur blijkt echter dwars te liggen”, aldus Vrutaal.
,,Curaçao kan nooit schoon worden met het beleid dat Kook voert, want hij heeft echt geen kaas gegeten van afvalbeheer. Zijn beleid inzake aanbesteding van schoonmaakprojecten is hier een schoolvoorbeeld van. De goedkoopste bieder krijgt het werk voor 10.000 gulden, rijdt vervolgens met het vuil naar de mondi en niet naar Malpais.”
Vrutaal is ook opgenomen in een werkgroep die Silvania instelde om te werken aan een oplossing van de toenemende vervuiling. De werkgroep werd ingesteld na een bezoek van de minister aan Dam Pretu waar de trucker en andere collega’s ook aanwezig waren. Toen al had hij geen goed woord over voor de Selikor-directeur.
Zo bracht hij naar voren dat de Selikor-directie jaren geleden zonder overleg een fee voor truckers van 30 gulden vaststelde voor elke ton afval. ,,Bij 20 ton zijn we al 600 gulden verschuldigd aan Kook. Dit is niet rendabel voor ons. Het is dan ook geen wonder dat grote aannemersbedrijven hun afval niet bij Malpais storten maar kiezen voor bijvoorbeeld Nieuwpoort. Ik weet waar ik het over hebt, want ik heb in opdracht daar ook afval en bouwpuin gestort.”
In tegenstelling tot Kook, heeft Vrutaal alleen lof voor Silvania. ,,Ik ben geen MFK-fanaat, maar hij luistert en wil een oplossing. Die werkgroep die hij instelde is bemand met professionals met kennis van zaken. Het grappige is dat we in deze werkgroep hebben vergaderd zonder de Selikor-directeur erbij. Het spreekt boekdelen dat er in een andere samenstelling wel is vergaderd, want hij kan het niet laten dwars te liggen.”
Vrutaal geeft aan dat hij de hoop koestert dat het Silvania in augustus toch lukt de Selikor-vuilstortplaatsen open te stellen voor gratis storten. Ook heeft hij namens de truckers voorgesteld af te stappen van de fee per ton en een fee per kuub in te stellen. In dit verband heeft hij zelfs een tarievenstelsel samengesteld.
Het Antilliaans Dagblad heeft zowel Kook als Silvania benaderd voor commentaar. De Selikor-directeur volstond met een korte verklaring. ,,Wij zitten in een werkgroep die deze problematiek aanpakt. Ik vind het niet verstandig om nu mijn mening in de pers te geven.” De GMN-minister heeft niet gereageerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.