Vanuit politiek en vakbonden grote behoefte aan informatie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat zowel de oppositie als coalitie vroeg om een Statenvergadering over de deal tussen Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx, is deze nu gepland op dinsdag 3 september om 9.00 uur.

oryxnHet gaat om een centrale commissievergadering met als onderwerp ‘Overleg met de minister van Algemene Zaken (Gilmar Pisas, MFK, red.) en de directie van RdK over het op 1 juli 2024 getekende akkoord tussen Oryx Midstream en RdK om de faciliteiten van onze raffinaderij te gebruiken’.
Een van de partijen die zich nog niet uitgelaten hadden over de deal was de vakbondscentrale Central General di Trahadonan di Corsow (CGTC). Deze is nu in de pen geklommen naar aanleiding van een presentatie van Oryx samen met RdK. ,,We gingen er uiteindelijk weg met een gebrek aan nadere informatie”, aldus de centrale die stelt zich zorgen te maken over de overeenkomst. ,,Deze overeenkomst heeft veel discussie en ontevredenheid opgeroepen vanuit verschillende hoeken in onze gemeenschap en dat begrijpen we. Het belangrijkste is dat CGTC streeft naar transparantie in het onderhandelingsproces. CGTC is van mening dat de beslissing om de overeenkomst met Oryx Midstream te ondertekenen, genomen is zonder rekening te houden met de mening en belangen van de gemeenschap. Daarom eist CGTC dat RdK de voorwaarden van de overeenkomst verduidelijkt, die naar onze mening niet erg duidelijk waren. Vooral wat betreft de eerder gedane belofte van terugkeer van banen en het groot aantal mensen dat zich hiervoor liet registreren.”
CGTC meent dat RdK het registreren indertijd van geïnteresseerden in een baan bij de raffinaderij nu verdraait met de uitleg dat het een inventarisatieproject was om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal belangstellenden en de disciplines die aangeboden werden. ,,Dit is misleidend. Er werd immers al die tijd naar een strategische partner gezocht om de raffinaderij te openen”, zo wordt aangevoerd. Daarom eist de CGTC dat de regering en RdK verantwoording afleggen aan de gemeenschap.
Een ander punt van zorg die de centrale aankaart, is het milieuaspect. ,,RdK en Oryx hebben tijdens de presentatie aangegeven dat er geen sprake meer zal zijn van vervuiling omdat het nu alleen gaat om ‘blending’ van ruwe olie”, aldus CGTC die hiermee lijkt te doelen op ‘eerst zien, dan geloven’.
De vakbondscentrale stelt een ultimatum: ,,Binnen een week moet er een dialoog komen met de regering en RdK, ‘waarbij alle kaarten op tafel worden gelegd’. ,,Voor de CGTC moet het besluitvormingsproces voor een project van een dergelijke omvang een proces zijn waar de mening van de belanghebbenden bij wordt betrokken en overwogen. Dit heeft de goedkeuring van de hele gemeenschap nodig en dat is niet gebeurd. Dit heeft geleid tot veel ongenoegen”, zo besluit de centrale.
Eerder als protesteerden de oppositiepartijen in de Staten die het vreemd vinden dat er geen Statenvergadering vóór de ondertekening heeft plaatsgevonden. Ook de vakbondscentrale Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK) heeft zich geroerd en stelt net als CGTC dat er valse hoop gewekt is omdat er géén ruwe olie meer wordt geraffineerd en omdat honderden personen die zich eerder inschreven voor opleidingen en werk bij de raffinaderij daar niet meer terechtkunnen.
Minister van Staat Maria Liberia-Peters heeft zich eveneens uitgesproken en aangegeven dat RdK de eigendommen beheert van het volk en geen eigenaar is. Zij vindt ook dat er overleg had moeten plaatsvinden met de Staten.
Overigens wijst SSK er nog op dat waakzaamheid geboden is omdat nog niet alles in kannen en kruiken is. Er moeten namelijk nog onderhandelingen volgen met belanghebbenden als de belastingdienst, Aqualectra, Curoil en sleepbotenbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK).
De enigen die zich tot nu toe publiekelijk positief hebben uitgelaten over de deal zijn de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK) die vooral beargumenteert dat ‘alles beter is dan niets’. Ook de bonden Asosiashon Pa empleadonan staf di Refineria Isla (Apri) en Petroleum Workers’ Federation Curaçao (PWFC), zijn positief, want voor de daaronder vallende werknemers die nu werkzaam zijn bij RdK-dochter Curaçao Refinery Utilities (CRU), is er met de deal baangarantie voor de circa 260 personen, die in dienst komen van Oryx.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.