Spanningen in buurland Venezuela leiden tot extra paraatheid

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel Defensie Caribisch gebied als de Kustwacht Caribisch gebied volgt de ontwikkelingen in Venezuela. ,,Defensie en KWCarib staan altijd paraat om hun taken uit te voeren”, zegt de woordvoerder namens het Commandement der Zeemacht in het Caribisch gebied op Marinebasis Parera op Curaçao.

Defensie alertVolgens de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP) is de kustwacht ‘extra alert’ op migrantenbootjes die de oversteek wagen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Haar eiland neemt maatregelen om te voorkomen dat het eiland een nieuwe stroom vluchtelingen uit Venezuela te verwerken krijgt.
Dat de zittende president Nicolás Maduro claimt de verkiezingen van zondag te hebben gewonnen, leidt tot grote onvrede onder de Venezolaanse bevolking. Sinds de verkiezingsuitslag bekend is gemaakt, zijn er in Venezuela flinke protesten uitgebroken. De oppositie had verwacht de verkiezingen te winnen en beschuldigt de regering-Maduro van fraude.
,,Aruba ligt op steenworp afstand van Venezuela”, laat Wever-Croes weten via haar woordvoerder. ,,We waren al bedacht op een grotere exodus na de verkiezingen.” Zowel Aruba als Curaçao telt vele duizenden migranten uit Venezuela, in de meeste gevallen ongedocumenteerd.
Namens Nederland is de Commandant CZMCarib de hoogst verantwoordelijke militair in de Caribische regio. Dat is momenteel commandeur Walter Hansen. In deze functie is hij ook directeur KWCarib en Commander Task Force 4.4, een samenwerkingsverband met defensie van Amerika; CTG 4.4. maakt deel uit van de Amerikaanse - niet-militaire - drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South (JIATF-South).
Of de ‘alertheid’ ook geldt voor de Amerikaans USFOL (Forward Operating Locations) op Aruba en vooral Curaçao, kan Defensie niet zeggen. Vorig jaar werd het commando van de ‘United States Cooperative Security Location’ (CSL), voorheen bekend als FOL op Curaçao en Aruba, overgedragen aan luitenant-kolonel David C. Gorman. Het VS-consulaat-generaal in Willemstad reageerde nog niet op vragen van deze krant.
Curaçao en Aruba zijn autonoom binnen het Koninkrijk der Nederlanden en zelf verantwoordelijk voor migratie. Wel hebben ze een paar jaar terug Den Haag om bijstand verzocht toen het aantal Venezolaanse migranten flink toenam.
Zo kwam er hulp bij de opzet van het Vreemdelingen Opvang Detentiecentrum (VODC) op Curaçao. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kunnen de eilanden een nieuw verzoek om hulp indienen als ze dat nodig vinden.
Terug naar Venezuela: de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap heeft dezelfde herkenbare reactie: verzoek om transparantie inzake de verkiezingsuitslagen. Dat heeft de Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken zondag getweet en dat is door de minister-president van Aruba herhaald in haar boodschap. De Curaçaose premier, Gilmar Pisas (MFK), was en is in Grenada, maar draagt volgens een woordvoerder ‘dezelfde boodschap uit’.

Leger betuigt ‘absolute trouw’ aan Maduro...

Wilt u meer over de verkiezingsuitslag in Venezuela dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.