Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het transport van de windmolens is een logistieke uitdaging, en het eerste deel van het traject is gisteren van start gegaan.

Windmolens2DushiNadat het schip met de onderdelen eerder arriveerde en aanmeerde aan de Brionwerf, zijn deze gisteren gelost en naar het Amstelterrein vervoerd. Vandaaruit volgt er nog een ‘lange’ route met een heel ‘lang’ vervoermiddel van de ‘lange’ onderdelen naar Koraal Tabak.

Alle onderdelen van de vijf windmolens - 5 turbines, 15 bladen en 15 mastonderdelen - worden in de loop van volgende week vanaf het Amstelterrein doorvervoerd naar Koraal Tabak. Voorbereidingen werden al eerder getroffen, van het egaal maken van het Amstelterrein tot het verwijderen van straatmeubilair en afvlakken van een rotonde om de gevaartes op de plaats van bestemming te krijgen. Aqualectra en NuCapital hebben voor alle randvoorwaarden moeten zorgen en de Uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (UOOW) zal onder meer de telefoon- en elektriciteitslijnen langs de route verhogen. Ook de bomen op de route worden gesnoeid. De politie zal tijdens het hele transportproces aanwezig zijn om het verkeer te begeleiden en ervoor te zorgen dat alles zo soepel en met zo min mogelijk overlast verloopt.Windmolens1Dushi
Managing director Roy Kolader van NuCapital legt tegenover deze krant uit dat de logistiek zelf door de leverancier, het Deense bedrijf Vestas, uitgevoerd wordt. Op het schip met onderdelen zijn verschillende vrachtwagens van het Nederlandse bedrijf Ter Linden Transport meegekomen inclusief chauffeur. ,,Het gaat om speciaal getrainde chauffeurs”, zo legt Kolader uit. Er is een truck die korter en langer gemaakt kan worden die speciaal de bladen vervoert, een truck voor de masten en een voor de machinerie. Kolader: ,,Dat is een hele onderneming want de chauffeur met vrachtwagen moet op verschillende plekken veel manoeuvreren totdat de truck de goede stand heeft om door te kunnen rijden. De leverancier zorgt dus voor de specialisten. Sommigen blijven drie dagen en worden dan afgelost. Er wordt gewerkt in ploegen voor bijvoorbeeld het transport, het elektra-werk en de montage. Op Koraal Tabak worden de molens in elkaar gezet, waarvoor het terrein tijdelijk wordt overgedragen aan Vestas, omdat hier specifieke veiligheidsmaatregelen voor genomen moeten worden. De totale investering, van het civiele werk door MNO, het aanleggen van elektriciteitskabels tot de aankoop van de molens en de installatie door Vestas, is 62 miljoen dollar.

De foto’s geven een indruk van het enorme karwei en zijn gemaakt door DUSHI.

Wilt u meer foto's van het vervoer van de windmolens zien? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.