Meerdere biljetten van 100 gulden gebruikt, op zak en thuis op voorraad

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De politie heeft een 23-jarige Curaçaoënaar (G.B.J.W.) aangehouden wegens het in bezit hebben en het gebruiken van vals geld. Specifiek gaat het om nagemaakte biljetten van 100 gulden.

valsgeldDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) waarschuwt al sinds eind april dit jaar dat deze falsificaties in omloop zijn.
De arrestatie werd afgelopen zondag even na 10.00 uur verricht door agenten van het politiebureau in Punda. Uit onderzoek bleek dat de man verschillende valse bankbiljetten van 100 gulden heeft ingebracht in een gokmachine van een casino in Punda .
Ook toen de politie de verdachte controleerde, had hij nog een bepaalde hoeveelheid valse 100-guldenbiljetten op zak. En ook in zijn woning aan de Javastraat had hij nog een voorraad liggen, zo bleek tijdens een huiszoeking, die na zijn arrestatie werd uitgevoerd. Tot nader order is de man in voorlopige hechtenis genomen.
Hoewel de politie geen aantallen noemt, lijkt het hier gezien de omstandigheden niet te gaan om iemand die per ongeluk door onoplettendheid valse bankbiljetten in bezit heeft gekregen. Maar of de aangehouden verdachte ook een rol heeft gespeeld bij de productie van valse biljetten, kan de politie desgevraagd nog niet bevestigen. ,,Dit moet tijdens het onderzoek nog worden vastgesteld”, zo zegt politiewoordvoerder Luis Curiel.
Eerder deze maand nog liet Alvin Francisco, finance manager bij CBCS, tijdens een persbijeenkomst weten dat er tussen begin januari en begin juli op Curaçao 50 vervalste biljetten van 100 gulden zijn onderschept, waarvan 40 door de commerciële banken en 10 door het Korps Politie Curaçao (KPC). Omdat men niet weet hoeveel falsificaties er onder de radar blijven, kon de CBCS zich toen niet wagen aan de uitspraak of dit het topje van de ijsberg is.
Ondanks dat de ontwikkeling van vals geld zorgelijk is, stond de Centrale Bank ook uitgebreid stil bij hoe een vals biljet van een echte te onderscheiden is. Alle echtheidskenmerken van guldenbiljetten kan men nakijken op de website van de CBCS.
https://www.centralbank.cw/education/videos/security-features-of-banknotes


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.