Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vier duikers van de Defensie Duikschool hebben het laatste deel van hun duikopleiding afgerond en zijn nu ‘Duiker CZSK’.

Defensie1Tijdens dit een-na-laatste onderdeel werkten de duikers op Curaçao aan verschillende opleidingsdoelstellingen. Zo leerden ze duiken met een voor hen nieuw type duiksysteem, oefenden ze het verkennen van stranden en het veiligstellen van objecten. ,,Het was de eerste keer dat dit deel van de duikopleiding op Curaçao plaatsvond en het duurde in het totaal tweeënhalve week. De duikers ronden in Nederland het laatste onderdeel van de opleiding af”, zo wordt door Defensie bekendgemaakt.
Normaal vindt het derde onderdeel van de duikopleiding in Nederland plaats. ,,Dit jaar is besloten om de opleiding naar het Caribisch gebied te verplaatsen. Door de ideale omstandigheden, waaronder het heldere water, hebben de duikers ver zicht en kunnen ze onder water objecten goed lokaliseren. Tijdens de opleiding is er op verschillende locaties op Curaçao gedoken, waaronder in het zwembad van Marinebasis Parera, bij Fuikbaai, Daaibooi en bij Caracasbaai. Er is zowel bij daglicht als in de nacht gedoken. In de avonden, met beperkt licht, trainden ze onder andere tactische scenario’s. Een tactisch scenario is een vooraf geplande situatie van een zo realistisch mogelijke omstandigheid. Met behulp van dit soort scenario’s worden de duikers zo goed mogelijk voorbereid op omstandigheden waarmee zij wellicht in de toekomst te maken zouden kunnen krijgen”, zo gaat de uitleg verder.
Na het behalen van de duikopleiding worden de vier duikers vanuit de Defensie Duikschool overgeplaatst naar het operationele duikteam van de Defensie Duikgroep. Duikers van de Defensie Duikgroep voeren binnen Defensie verschillende taken uit. Bijvoorbeeld het ruimen van explosieven op zee en het afzoeken/veiligstellen van havens. Ook bieden ze ondersteuning bij amfibische operaties. Zo kunnen ze voor de militairen die aan land moeten komen het landingsgebied vrij maken van mijnen en obstakels. Daarnaast is een duikteam in staat om onder water reparaties aan marineschepen uit te voeren en om onder water zowel constructies te maken als te verwijderen door middel van las-, snij- en bergingswerkzaamheden.

Foto Defensie


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.