Caribisch Netwerk: HOH op Aruba blijft achter

Van onze redactie
Oranjestad/Willemstad - In februari van dit jaar gaven Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland namens de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba groen licht om een coöperatie tussen hun ziekenhuizen op te richten.
ARU HOHDit om bewoners goede zorg te kunnen blijven garanderen en de stijgende zorgkosten in de hand te houden. ,,Inmiddels blijkt Aruba erg terughoudend over die samenwerking in vergelijking met de andere landen”, schrijft Caribisch Netwerk.
Kwartiermaker Freek Korver bevestigt de geluiden dat het Arubaanse Horacio Oduber Hospital (HOH) nu nog niet meedoet, omdat ze eerst ook toestemming en akkoord willen van de Arubaanse Gezondheidsminister. Dit terwijl andere ziekenhuizen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en daarbij in februari dus de ministers al akkoord gaven voor de samenwerking tussen de ziekenhuizen. Dat gebeurt middels de ‘Dutch Caribbean Hospital Alliance’.
Het HOH valt overigens niet direct onder de overheid, maar is een stichting. Toch vindt ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop dat bij dit soort beslissingen ook de overheid wat te zeggen heeft. Hij ontkent geluiden dat Aruba de samenwerking tussen de eilandelijke ziekenhuizen van de eilanden heeft vertraagd. Maar informeert wel dat het HOH eerst meer zekerheid wil dat hij voldoende regie over zijn eigen ziekenhuis behoudt.
Korver zegt in gesprek met verslaggever Sharina Henriquez dat de deur blijft openstaan voor Aruba, maar dat de andere medische centra al wel verder willen. De statuten van de coöperatie zijn al klaar en deze maand moeten deze officieel zijn opgericht. Dat is overigens veel later dan in februari was aangekondigd. Toen werd er nog van uitgegaan dat in het eerste kwartaal het officiële startsein voor de ziekenhuissamenwerking kon worden gegeven.
Als Aruba later alsnog lid wordt, dan kan dat betekenen dat het Arubaanse HOH pas later van de voordelen van de samenwerking kan profiteren en minder invloed heeft op de samenwerking, aldus kwartiermaker Korver.
Een belangrijke reden voor de samenwerking is gelegen in het feit de ziekenhuizen van de eilanden financieel noodlijdend zijn, dan wel te klein zijn om met name specialistische zorg te kunnen bieden. Dat laatste is voor de ziekenhuizen in de Caribische delen van het Koninkrijk een dure post, omdat de patiënten buiten de regio - vooral naar Colombia - uitgezonden moeten worden. Een andere belangrijke reden voor de samenwerking is om elkaar te helpen in crisissituaties zoals tijdens de coronapandemie en orkanen.
De ziekenhuizen van Aruba en Curaçao staan al langer zwaar in het rood en voor Aruba is de situatie inmiddels zo ernstig dat deze in het derde dan wel vierde kwartaal van dit jaar ‘kritisch wordt’, zegt directeur Vroegop. Zijn ziekenhuis staat verder onder druk omdat Nederland aan Aruba heeft opgedragen om 60 miljoen florin op de zorgkosten te besparen. Hierdoor moest het HOH al in de coronatijd op de salarissen van het ziekenhuispersoneel korten.
De bezuiniging is een voorwaarde om de coronamiljoenen (lees: liquiditeitssteun) van Nederland te krijgen die Aruba nog altijd hard nodig heeft. De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, die op woensdag 7 juli Aruba bezocht, antwoordt op vragen van Caribisch Netwerk of de coronasteun in gevaar komt als Aruba niet meedoet aan de ziekenhuiscoöperatie: ,,Ik ga ervan uit dat Aruba wel mee blijft doen in die gesprekken over samenwerking en het is uiteindelijk elke keer aan het einde van de tranche ter beoordeling of een land voldaan heeft aan de voorwaarden. Daar zullen we kritisch naar kijken uiteraard. En als er niet voldaan is aan de voorwaarden, dan kan dat consequenties hebben voor volgende tranches, ja.”
De Nederlandse bewindsman zegt verder ook dat het economisch herstel van Aruba, dat sneller gaat dan verwacht, geen invloed heeft op het uitvoeren van het Landspakket. Het is dan een kleine meevaller, zegt hij, maar de afspraken in het Landspakket en de Uitvoeringsagenda’s zijn voor de lange termijn. Het Land Aruba heeft namelijk door de coronacrisis er een enorme schuld bij gekregen, die volgens Knops de komende jaren afgelost moet worden.
Vijf maanden geleden, in februari 2021, gaven de toenmalige ministers van Gezondheid groen licht aan de oprichting van de ‘Dutch Caribbean Hospital Alliance’ (DCHA). De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur van Curaçao, Zita Jesus Leito; de minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport van Aruba, Dangui Oduber; de minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeidszaken van Sint Maarten, Richard Panneflek; en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, hebben op 9 februari de oprichting van een coöperatie tussen de ziekenhuisinstellingen op de eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius met ondertekening van een beslisdocument formeel geaccordeerd.
De DCHA moet in coöperatievorm gestalte gaan geven aan het gezamenlijke doel om de kwetsbaarheid en afhankelijkheid te verminderen, maar bovenal de continuïteit van medisch specialistische zorg te kunnen garanderen in de toekomst en de kwaliteit en beschikbaarheid van medisch specialistische zorg daar waar mogelijk te laten toenemen. De missie van de DCHA luidt: ,,Het leveren van de best mogelijke medische zorg lokaal en regionaal middels een verankerde samenwerking tussen de landen binnen het Koninkrijk en strategische partners, waarbij het welzijn van onze patiënten, het handhaven van een financieel-economisch gezonde situatie en het waarborgen van onze culturele waarden voorop staan.”
Vanaf dat moment bevond de oprichting van de coöperatie zich in een zogenaamde ‘kwartiermakerfase’. De bedoeling was dat in het eerste kwartaal van 2021 het officiële startsein gegeven kon worden voor de ziekenhuiscoöperatie. De bewindslieden van de vier landen van het Koninkrijk gaven aan er vertrouwen in te hebben dat de intensivering van samenwerking tussen de ziekenhuizen de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor de inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk zal verbeteren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.