Van onzer verslaggevers

Willemstad - De Poolse documentaire ‘Antyle Chopina’ (‘Chopin. Caribbean Key’) is genomineerd voor de Prix Italia.

chopinNog voordat hij op Curaçao is vertoond, is deze film een van de genomineerden voor een onderscheiding op het internationale festival Prix Italia 2021, Het is een van de oudste en meest prestigieuze onderscheidingen voor producenten in deze branche, die de komende week uitgereikt wordt in Milaan. De film verhaalt de Antilliaanse geschiedenis van muziek van de wereldberoemde Poolse componist Fryderyk Chopin. Zijn muziek bereikte het Caribische eiland Curaçao in de 19e eeuw en inspireerde lokale muzikanten tot het componeren van de ‘Caribbean mazurka’. Al vele jaren staat de mazurka bekend als de nationale dans van het eiland. De muziek en haar variaties weerspiegelen de tragische geschiedenis van het eiland en hoewel de melodieën ogenschijnlijk afstandelijk zijn, lijken ze sterk op de composities van Chopin.

De film draait om Randal Corsen, een vooraanstaande lokale pianist, die stukken geïnspireerd door Chopin speelt met traditionele instrumenten en in enkele nieuwe arrangementen, ook bijgestaan door Janusz Olejniczak. De regie van de documentaire is gedaan door Agnieszka July-Wroblewska die hiervoor met haar crew en de internationaal erkende Poolse pianist Janusz Olejniczak en componist, uit Polen naar Curaçao kwam. Aanstaande vrijdag gaat Antyle Chopina op Curaçao in première in The Movies Otrobanda, daarna zal hij ook voor het grote publiek beschikbaar zijn.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.