Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Grupo Capoeira Brasil Curaçao, de enige capoeiragroep op het eiland, kijkt terug op een geslaagde derde editie van het festival dat ze jaarlijks organiseren.

capoeiraAnderhalve week geleden kwamen ongeveer veertig kinderen, tieners en volwassenen naar de gymzalen van het Radulphus College om workshops te volgen in de Braziliaanse vecht-dans.
De groep op Curaçao staat onder leiding van leraar Steven Demei, die in de capoeirawereld Instructor Congo genoemd wordt. Bij capoeira krijgen alle deelnemers een schuilnaam. Dat heeft te maken met de oorsprong van de sport, die ligt bij de slaven in Brazilië. Zij probeerden op deze manier te oefenen met vechten. Wie dat deden, moest geheim blijven. Daarom werden de bewegingen ook vermomd als dans. Capoeira is nog steeds sierlijk. In tegenstelling tot andere vechtsporten worden trappen zo veel mogelijk ontweken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van acrobatische bewegingen, zoals de radslag en handstand.
Voor het festival waren vijf gasten uit het buitenland naar Curaçao gevlogen. Mestre Paulão Ceara uit Hongarije, Mestre Marcão uit Brazilië, Contra-mestre Graveto uit Texas, Instrutor Palito uit Nederland en Instrutor Crespo uit Aruba. Mestre Paulão komt oorspronkelijk uit Brazilië en is een van de drie oprichters van Grupo Capoeira Brasil welke tegenwoordig meer dan 1.300 groepen wereldwijd telt.
Tijdens het festival kregen nieuwe leden hun eerste koord (vergelijkbaar met een ‘band’ in vechtsporten zoals karate en judo), oudere leden kregen een hoger koord. Mestre Paulão kwam daarnaast met het nieuws dat Instructor Congo volgend jaar zijn paarse koord in ontvangst mag nemen; de op twee na hoogste rang. Vanaf dan zal hij ‘Professor Congo’ gaan heten. Grupo Capoeira Brasil Curaçao heeft daarom ook grootse plannen voor het festival van volgend jaar.
Grupo Capoeira Brasil Curaçao traint drie keer per week in de gymzaal van Kura di Arte in Pietermaai. Maandag- en donderdagavond trainen de volwassenen en zaterdagochtend de kinderen en tieners. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Steven Demei op telefoonnummer 6885974 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).