Amerikaanse aandelen blijven stijgen en plaatsten de grote indices op (bijna) recordhoogten.
De Dow Jones Industrial Average (DJIA) steeg vandaag met 63 punten ofwel 0,3 procent tot een record van 23.226.
The S&P 500 steeg met 7 punten ofwel 0,3 procent tot 2.569 terwijl de Nasdaq toenam met 29 punten ofwel 0,4 procent tot 6.634.6. Deze indices zijn al de hele week stijgende. Historisch bekeken, vanaf oktober 1996 bijvoorbeeld, staat de DJIA-index ruim 3,6 keer hoger. Dit betekent een rendement van gemiddeld 17 procent per jaar (totaalrendement = dividend plus prijsstijging).
Wat drijft de markt?
Aandelenmarkten worden sterk gedreven door de zogenaamde Trump-trade: men verwacht grote investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen van het Trump-kabinet. Nu de centrale bank van de VS heeft aangegeven het monetair stimuleringsprogramma te beëindigen, functioneren de verwachte belastingverlagingen als een fiscale stimulans die de bull-markt verder aanwakkert en aandelenkoersen verder opjaagt. De belastinghervormingen beloven immers ruim 1,5 miljard dollar aan belastingverlagingen waarvan bedrijven zullen profiteren. Deze week keurde het Senaat de begroting van 2017 goed: dit wordt geïnterpreteerd als een sterk signaal dat het kabinet de belastinghervormingen kan doordrukken.
Zijn Amerikaanse aandelen (te) duur?
Nu bijvoorbeeld de DJIA op recordhoogte staat, zijn beleggers bezorgd of ze niet een te hoge prijs betalen voor aandelen. De bijgaande grafiek illustreert de koers/winst (K/W) -verhouding van de DJIA alsmede de brutowinstmarge van dezelfde index. De K/W-verhouding is een maatstaf voor de waardering van aandelen (duur, goedkoop of juist geprijsd) terwijl de brutomarge aangeeft hoe winstgevend de bedrijven in de index zijn.
De huidige K/W-verhouding is 19,8 ten opzichte van een 18-jaars gemiddelde van 16,8. Men kan beredeneren dat de index ten opzichte van haar eigen historie overgewaardeerd is ofwel te duur. Echter, de huidige brutomarge bedraagt 31,5 procent ten opzichte van een 18-jaars gemiddelde van 29,6 procent. Dus de bedrijven in de index maken ook meer winst.
Zoals beredeneerd, is de stijging van de aandelenkoersen sterk toe te schrijven aan de verwachte publieke investeringen en belastingbesparingen die uiteindelijk zullen leiden tot hogere winsten. De brutomarge van de index wordt geprojecteerd op 42,9 procent tegen medio 2018. Indien de belastingbesparingen inderdaad de bedrijven ten goede komen, zal de winst per aandeel verder stijgen. De K/W-verhouding wordt dan ook geprojecteerd op een lager niveau, namelijk 18,7 tegen medio 2018: dit is historisch nog steeds hoog, lees aandeel relatief duur, echter de bedrijven worden verwacht meer winst te zullen genereren ten behoeve van de aandeelhouders.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean