Al het nieuws

De euro bereikte een nieuw hoogtepunt gisteren en raakte zelfs 1,1670 ten opzichte van de Amerikaanse dollar op vrijdagmorgen.

En dit terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de rente ongewijzigd laat en zelfs signalen heeft afgegeven dat het kwantitatieve versoepelingsprogramma kan worden verlengd en uitgebreid. Markten geloven dit verhaal duidelijk niet.

marketupdateHet obligatie-opkoopprogramma eindigt in december dit jaar en er is toenemende speculatie dat de ECB de aankopen geleidelijk zal afbouwen in het laatste kwartaal. Zeker nu ECB-toppers verklaren dat economische data duiden op solide economische groei. Een eerste renteverhoging van 10 basispunten wordt verwacht in het derde kwartaal van 2018. Deze verwachtingen kunnen de euro op de korte termijn verder doen aansterken.

Naast het vooruitzicht op een verkrappend monetair beleid in de eurozone, is de sterke euro ook toe te schrijven aan een verzwakkende Amerikaanse dollar: terwijl de euro met 11 procent is gestegen ten opzichte van de dollar sinds het begin van dit jaar, daalt de dollar met bijna 8,5 procent ten opzichte van een mand van de belangrijkste handelsvaluta’s (zie grafiek) in dezelfde periode .Beleggers vrezen namelijk dat een onderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump, zijn economische agenda, die bestaat uit belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur om de groei in de VS verder aan te jagen, zal belemmeren en vertragen.

Afgezien van de politieke problematiek van de Amerikaanse president, wordt de dollar ook getroffen door sterke groeivooruitzichten buiten de VS. In de nasleep van de kredietcrisis is de Amerikaanse economie sneller hersteld dan andere landen, ondersteund door het extreme monetaire versoepelingsprogramma van de Fed. De groei van de Amerikaanse economie is dan ook beter geweest dan van andere landen. Beleggers moesten dollars kopen om toegang te krijgen tot bedrijven en investeringen in de VS die betere rendementen opleverden. Als gevolg steeg de vraag naar dollar en daarmee ook de koers.

Maar het beeld van wereldwijde groei verandert: Europa groeit nu ruim boven haar potentieel, en ook al is de werkloosheid nog steeds hoog, er is ruimte voor herstel. China heeft weten te stabiliseren en groeit gestaag. En veel opkomende markten vertonen solide groeiperspectieven. Beleggers spreiden hun vermogens buiten de VS en dientengevolge stromen dollars uit de Amerikaanse economie op zoek naar betere rendementen elders. Dit legt neerwaartse druk op de dollar.

‘Leading indicators’ duiden erop dat bijvoorbeeld de eurozone, China, India en andere opkomende economieën harder zullen groeien ten opzichte van de VS: het is dan ook te verwachten dat de neerwaartse trend van de dollar nog zal voortduren.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.