Al het nieuws

De opkomst van elektrische voertuigen (EVn) zal grote gevolgen hebben voor autofabrikanten, oliemaatschappijen, alsmede bedrijven die elektriciteit voorzien.Gisteren publiceerde Bloomberg New Energy Finance een interessante studie over EVn.

marketupdateHet onderzoek projecteert dat de vraag naar olie maar liefst met 8 miljoen vaten per dag zal afnemen tegen 2040 als gevolg van meer EVn: meer dan de huidige gezamenlijke productie van Iran en Irak. Hoewel er grote meningsverschillen bestaan over hoe snel het wereldwijde wagenpark zal veranderen, hebben de Opec alsook de oliereuzen hun prognoses opwaarts bijgesteld met betrekking tot de verkoop van EVn in de wereld.

Opec schat in dat de EV-park uit 266 miljoen voertuigen zal bestaan tegen 2040; vorig jaar bedroeg de schatting nog 46 miljoen voertuigen. De International Energy Agency schat de omvang op 58 miljoen in 2030 (ten opzichte van een schatting van de 23 miljoen vorig jaar). Exxon Mobile herziet zijn projectie van 65 miljoen naar 100 miljoen in 2040. En BP verhoogt zijn projectie met 40 procent tot 100 miljoen in 2040. Het onderzoek van Bloomberg projecteert maar liefst 530 miljoen elektrische plug-in auto's op de weg tegen 2040, een derde van het totale aantal auto's wereldwijd.

De autofabrikanten zijn echter veel optimistischer dan olieproducenten:Volvo AB, Tesla en Geely Automobile ambiëren volledig over te gaan op elektrische auto’s: ze verwachten dat in 2019 alle auto’s die zij produceren zullen zijn voorzien van een elektromotor. De top-autofabrikanten streven gezamenlijk ernaar om 6 miljoen EVn per jaar te verkopen tegen 2025, oplopend tot 8 miljoen per jaar in 2030.Het is duidelijk dat de olie-industrie minder optimistisch is dan autofabrikanten. Momenteel wordt slechts een klein deel van de auto's aangedreven door batterijen. Een snelle groei zal afhangen van politieke besluitvorming rond luchtvervuiling alsook de kosten van lithium-ion batterijen.

Zal de opkomst van EVn een grote invloed hebben op de olieprijs? Opec schat bijvoorbeeld in dat de verkoopdoelstellingen van EVn de vraag naar olie in sommige delen van Azië in 2018 al zal temperen.

Olie blijft in een bear-market (dalende prijzen) omdat het aanbod van olie de vraag overschrijdt. Terwijl de Opec probeert de productie te verlagen om zo een bodem onder de prijs te plaatsen, stijgt de productie buiten de Opec-landen nog steeds. Zelfs binnen de Opec zien we dat de productie deze maand het hoogst is sinds begin dit jaar omdat landen als Nigeria en Libië zich niet houden aan de quota en meer olie pompen dan afgesproken. Deze week steeg de prijs van 44,40 dollar tot 46,23 dollar per vat als gevolg van productieverstoringen in Nigeria.


Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.