Al het nieuws

Het bericht dat Opec een bijeenkomst zal houden met als belangrijkste agendapunt de productiequota van de leden, zette vorige week een bodem onder de olieprijs.

Dit is iets waar markten naar hebben uitgekeken, omdat de vraag naar olie zwak is, terwijl het aanbod bleef stijgen. Lagere productie betekent lagere voorraden en ceteris paribus (de overige omstandigheden gelijk blijvend, red.) een hogere prijs. De bevestiging dat deze bijeenkomst rond 20 maart 2016 zal worden gehouden, gaf de prijs zelfs een impuls deze week: de spotprijzen alsook de future prijzen bleven stijgen deze week.
De grafiek illustreert het verloop van de olieprijs alsook het effect daarvan op de koers van het aandeel Exxon Mobile Corporation, de Amerikaanse Oil Major.
Sinds het dieptepunt van 11 februari herstelt de prijs met 38 procent en ondersteunt beursgenoteerde oliebedrijven.
Tegelijkertijd blijkt dat de productie en export van olie in de VS is gedaald: ook dit voegt toe aan het vooruitzicht van lagere voorraden.
En niet te vergeten de Amerikaanse economie: de banenmarkt laat weer eens een groei zien en bevestigt dat de economie in goede conditie is.
Al met al een redelijk tot goede week voor aandelen. De komende weken zal duidelijk worden wat de Opec weet te bereiken en/ of de olieprijs het momentum weet te behouden.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.