Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De aandelenbeurzen in New York zijn gisteren hoger gesloten. Een stabilisering van de olieprijs kwam het sentiment, dat in de eerste handelsuren nog negatief was, ten goede.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 16.484,99 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,4 procent tot 1.929,80 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 4.542,61 punten.

De olieprijzen, die eerder nog flink lager stonden, veerden wat op. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 32,24 dollar. Brentolie werd 3,6 procent duurder en bracht per vat 34,47 dollar op. Economische groeizorgen bleven op de achtergrond wel meespelen. Zo vrezen beleggers de effecten van de wereldwijde groeivertraging op de Amerikaanse economie. ,,Maar olie is vandaag de aanjager”, aldus een strateeg van Capital Securities Management.
Macro-economische cijfers lieten in dat kader geen positieve indruk achter. Op basis van een eerste raming van onderzoeksinstituut Markit bleek de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector te zijn gekrompen in februari. De zogenoemde inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 49,8 tegen 53,2 in januari. Economen voorspelden in doorsnee een niveau van 53,5. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
Chesapeake Energy won ruim 22 procent, na kwartaalcijfers die nagenoeg in lijn waren met de verwachtingen. Kenners spraken van een technisch herstel, het aandeel is de afgelopen twaalf maanden bijna 90 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Target steeg 4 procent. Het winkelbedrijf presenteerde resultaten over het feestdagenseizoen, die beter waren dan verwacht. Er werd wel meer uitgegeven aan kortingen en promotieacties dan een jaar eerder, wat de winst drukte.
Doe-het-zelfwinkelketen Lowe’s won 1,1 procent, ondanks de presentatie van kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Ze toonden volgens kenners echter ook aan dat grote concurrent Home Depot, die een dag eerder al cijfers openbaarde, beter weet te profiteren van het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.
De Amerikaanse noteringen van grote Europese mijnbouwers stonden overigens flink onder druk, na een adviesverlaging voor de sector door zakenbank Citi. BHP Billiton verloor 5,4 procent en Rio Tinto ging 7,2 procent omlaag.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.