Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,We herdenken vandaag de geboortedag van een groot Arubaan, Gilberto François Croes”, zo begon premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gisterochtend haar toespraak tijdens de protocollaire ceremonie op het Plaza Libertador G.F. Betico Croes.

arustrijdBetico Croes is geboren in 1938. Hij werd leerkracht van beroep, maar zijn leven stond in het teken van het volk leiden. Wever-Croes noemt het politieke traject van Betico indrukwekkend. Zijn doel was dat Aruba een zelfstandig land werd binnen het Koninkrijk. Hij heeft dat doel binnen twaalf jaar bereikt toen Aruba de status aparte kreeg. Dankzij hem heeft Aruba een eigen vlag, volkslied en symbolen. Op 18 maart 1976 werd dit geïnaugureerd in het Wilhelmina Stadion. Dit is de reden waarom Aruba op 18 maart de Dag van de Vlag en het Volkslied viert.
,,Er is geen strijd zonder offers te brengen, en elke opoffering brengt vreugde”, citeerde Wever-Croes Betico. We kunnen ons allemaal de manifestaties en protesten nog herinneren. Dat leidde tot de Rondetafelconferentie in maart 1983 in Nederland, waar Aruba onder leiding van Betico Croes de status aparte kreeg.
Dat was het moment dat Aruba een eigen regering, parlement, gouverneur, munteenheid en eigen economische instrumenten kreeg om het land zich verder laten ontwikkelen. Het is een prachtige nalatenschap van Betico Croes.
De premier en de minister van Cultuur bezochten in de afgelopen weken diverse basisscholen om uit te leggen wat Dia di Betico is.
Premier Wever-Croes noemde specifiek klas 4 van het St Fransiscus College. Zij hadden een gedicht gemaakt met de letters van Betico. De Nederlandse woorden zijn een vertaling van de redactie.
Balente (waardevol)
Energetico (energiek)
Talentoso y triumfante (talent)
Inteligente (intelligent)
Carismatiso y curason grandi (charisma)
Orguyoso di ta Arubiano (trots).
Tot slot bedankte Wever-Croes de Comision Celebracion Dianan Nacional en minister Maduro die de viering van deze dag mogelijk maken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.