Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het beleid van de huidige regering is geldverslindend en destructief. Het nepotisme is zorgelijk en de vele schendingen van integriteit wijzen op zelfverrijking.

aruwanbeleidHet parlementaire stelsel wordt ondermijnd. Op bestuurlijk, financieel en sociaal terrein zijn veel zaken te noemen, waardoor wij bij het Koninkrijk der Nederlanden de noodklok luiden.” Dat schrijven de drie oppositiepartijen AVP, MAS en Accion 21 in de brief die woensdag is ingeleverd bij de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad.
Ze schrijven ook dat partijen apart en samen bezig zijn om stappen te nemen om deze ontwikkeling te stoppen. De brief is gericht aan minister-president Mark Rutte en aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. De partijen merken op dat ze gezamenlijk 10 van de 21 zetels in de Staten van Aruba hebben, en daarmee de meerderheid hebben van de stemmen bij de verkiezingen.
Leiders Mike Eman (AVP), Marisol Lopez-Tromp (MAS) en Miguel Mansur (Accion 21) distantiëren zich van het gevoerde destructieve beleid van de regering. ,,Aruba verkeert op alle sociaaleconomische terreinen in een onaanvaardbaar negatieve ontwikkeling. Dit is volstrekt onacceptabel.” Ze wijzen erop dat ook praktisch alle maatschappelijke organisatie (werknemers en werkgevers) afstand nemen van het geldverslindende beleid dat de regering voert. ,,Belastinggelden worden opgeslokt door het ‘friends and family’-netwerk. Miljoenen van de noodleningen die Nederland verstrekte om werknemers en werkgevers tijdens de pandemie te ondersteunen, zijn volgens een rapportage van de Centrale Accountantsdienst op oneigenlijke manier gebruikt.”
De oppositie en diverse organisaties hebben geprobeerd om de regering op een ander spoor te brengen. ,,Tegenvoorstellen, moties, amendementen en alternatieve voorstellen zijn door de smalle meerderheid van de MEP/RAIZ-coalitie zonder een degelijke motivatie weggestemd.” Werkgevers- en werknemersorganisaties, de Raad van Advies en het College Aruba financieel toezicht (CAft) hebben openlijk hun zorgen geuit over de koers van de regering. De bevolking en het bedrijfsleven worden geconfronteerd met ongekende lastenverhogingen, met armoede als gevolg. ,,De frustratie onder de bevolking slaat steeds vaker om in boosheid vanwege het aanhoudend nepotisme en de constante integriteitsschendingen door de Arubaanse ministersploeg. Dit wijst op zelfverrijking en ondermijning van democratische processen.”
De drie oppositiepartijen stellen dat integriteitsrisico’s aan de orde van de dag zijn. ,,Directeuren van diverse staatsbedrijven zijn aan de kant gezet om vervolgens oud-MEP-kandidaten, broers, schoonbroers en neven op essentiële posities te benoemen. De mensen misbruiken hun positie om het regeringsbeleid kritiekloos uit te voeren, om cruciale beslissingen mogelijk te maken en ontwikkelingen tegen te houden. Dat maakt dit nepotisme zorgelijker.” AVP, MAS en Accion 21 merken daarbij op dat dit wanbeleid door de samenleving op democratische wijze nog wel te corrigeren is.
,,Ernstiger zijn de duistere contracten die de samenleving financieel en economisch vele jaren ernstige schade toebrengen en noodzakelijke ontwikkelingen belemmeren.” Ze noemen het contract dat is gesloten tussen het Water en Energie Bedrijf (WEB) en Eagle LNG voor de levering van vloeibaar gas. ,,Het contract is tot op heden geheim gehouden, ook voor de Staten. We kennen de inhoud van het contract niet. Via de media hebben we vernomen dat het contract een waarde heeft bijna 2 miljard florin, en een looptijd van 20 jaren.”
Het parlementair stelsel wordt ondermijnd. De parlementsvoorzitter, die volgens de schrijvers een verlengstuk van het kabinet-Wever-Croes II is, maakt gebruik van de Openbare Bijeenkomst om het democratisch proces binnen het parlement en de controlefunctie van het parlement te ondermijnen. ,,Statenleden worden tijdens deze sessies niet in de gelegenheid gesteld om met de ministers in debat te treden en kunnen geen moties indienen en daarover stemmen.” De oppositie vindt dit vanuit democratisch en rechtsstatelijk oogpunt ‘verwerpelijk’.
,,Dit is een topje van de ijsberg. Op bestuurlijk, financieel en sociaal terrein zijn er meer zaken die tot groeiende boosheid en opstandigheid leiden onder de bevolking, de werkgevers- en werknemersorganisaties en politieke partijen. Wij luiden bij het Koninkrijk der Nederlanden de noodklok.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.