Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Zoals te verwachten was, heeft de Rijksministerraad (RMR) Aruba geen aanwijzing gegeven.” Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gaf gisteren direct na afloop van de RMR een persconferentie waarin ze deze boodschap-met-positieve-toon had. De regering werkt samen met Nederlandse juristen aan de zienswijze die begin september bij de RMR moet liggen. ,,Die juristen zeggen ons dat onze zienswijze correct is. De aanwijzing is niet terecht.”

F18 ARU NL juristen Aruba gelijkDe aanwijzing is echter nog niet van tafel, dat erkende de premier ook. Het onderwerp staat op de agenda van de RMR in oktober. ,,Dan krijgt Aruba de kans om aan te geven waarom we het niet eens zijn met het advies van het Collega Aruba financieel toezicht.” Wever-Croes legde - nogmaals - uit dat de regering bezig is om het overheidstekort te verlagen. ,,Het is niet gepast om nu een aanwijzing op te leggen. De bevolking kan niet nog meer maatregelen aan. En wij kunnen geen mensen ontslaan.” De premier zei dat de RMR Aruba de tijd geeft om met de zienswijze te komen. Daarna zal er een beslissing worden genomen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat de juridische argumenten steekhoudend zijn en er toe leiden dat de aanwijzing van tafel gaat.”

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen reageerde ook na afloop van de RMR en de regering plaatste dat videofragment op de Facebook-pagina van de regering. ,,De discussie is hoe je een goede begroting maakt, zodat er geld is voor investeringen in onderwijs, infrastructuur en andere belangrijke gebieden”, aldus Van Huffelen. ,,De begroting van Aruba voor 2022 voldoet daar op dit moment niet aan. De financiële rek is er niet, de begroting moet op orde zijn. We zitten al ver in het lopende jaar. Ik ben blij dat de economie op Aruba aan het groeien is en het toerisme neemt ook toe. Maar dan moet je, terwijl de zon schijnt, het dak repareren. De staatsschuld van Aruba is te groot, dit kost te veel rente.”

Aruba krijgt volgens Van Huffelen tot begin september om de zienswijze in te dienen. ,,De RMR heeft nog geen besluit genomen over de aanwijzing. Aruba moet de begroting aanpassen, en ik weet dat veel mensen op Aruba ook willen dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.