Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De haven in Barcadera draait een goed eerste half jaar, met een herstel van 90 procent van het aantal containers. Het cruisetoerisme in de haven van Oranjestad herstelde zich de eerste zes maanden van dit jaar met 61 procent, vergeleken met 2019. Aruba verwelkomde ruim 263.000 cruisepassagiers.

F14 ARU havenvracht neemt toeAruba Ports Authority (APA) maakte deze cijfers deze week bekend. De havenautoriteit verwacht dat het cruisetoerisme in de rest van het jaar met 65 procent zal herstellen.

Tot en met juni meerden 162 cruiseschepen aan, en dat zijn vijf schepen minder dan in dezelfde periode in 2019. APA trekt hieruit de conclusie dat het aantal passagiers aan boord van de schepen nog aan het herstellen is. De maanden mei en juni waren voor Aruba tot nu toe de beste maanden van dit jaar, sinds de pandemie. In juni ontving Aruba 6,3 procent meer cruisetoeristen dan in juni 2019. In mei voer het megacruiseschip de Royal Caribbean voor het eerst de haven in. Aan boord is plek voor 6.000 passagiers. De cruisemaatschappij doet Aruba sindsdien twee keer per week aan.

APA laat weten dat achter de schermen hard wordt gewerkt om te zorgen dat een megaschip zoals de Royal Caribbean de haven kan binnenvaren. Er wordt onderhandeld, de route wordt gepromoot en daarnaast moet APA ervoor zorgen dat zo’n groot schip de haven kan binnenvaren. Dat vergde in het geval van de Royal Caribbean infrastructurele aanpassingen aan de haven.

Bij de start van de Covid-pandemie had het cruisetoerisme het zwaar. Veel cruiseschepen annuleerden hun call naar Aruba. Het reguliere toerisme herstelt zich nu echter goed en de overheid ziet dat langzaam aan ook het cruisetoerisme zich herstelt. De eerste twee maanden van 2022 waren nog zwaar, als gevolg van een nieuwe coronagolf met omicron. Toen werden 17 cruises geannuleerd. Eind februari trok het toerisme weer aan en het aantal passagiers aan boord van een cruiseschip nam ook toe.

Over de vracht die bij Barcadera binnenkomt, laat APA weten dat het aantal containers bijna het niveau heeft bereikt van 2019. Het herstel is 90 procent. De meeste containers komen uit de Verenigde Staten.
APA is een staatsbedrijf met 80 medewerkers. De directeur van APA is Marc Figaroa. Onder APA vallen de cruisehaven van Oranjestad en de vrachthaven van Barcadera. Astec is het stuwadoorsbedrijf dat in de havens werkt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.