Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Ambtenaren worden geïntimideerd als ze strijden voor de volledige uitbetaling van de 12,6 procent die op hun salaris is ingehouden. ,,We laten ons echter niet intimideren”, was de boodschap van hun vakbondsleiders. Oppa laat weten dat gepensioneerden niet met zich laten sollen.

aruintimidatieDe vakbonden Simar, SPA en Sada en belangenorganisatie Oppa belegden gisteren een persconferentie, toevallig op dezelfde dag dat de premier met een update kwam over haar verblijf in Nederland. Het vakbondsthema van de 12,6 procent is een gespreksthema in Nederland. Twee andere vakbonden (Topa en Seppa) waren niet bij de persconferentie, maar sluiten zich aan bij de boodschap.
,,Helaas heeft de regering op Aruba macht en wordt daarin gesteund door het parlement. Wij krijgen veel kritiek, maar we gaan toch door. We hebben 12,6 procent van ons salaris moeten inleveren. Het is niet meer dan logisch dat we de hele 12,6 procent terugkrijgen en niet slechts 5 procent. Een goede werkgever zou ook die andere 7,6 procent meteen uitbetalen.” De vakbondsleiders vinden dat het akkoord over het inleveren van het salaris een zaak is van de regeringen. ,,In die discussie mengen we ons niet. Maar de overheid is onze werkgever en die strijd voeren we wel.”
Meerdere leerkrachten hebben bij de vakbond Simar gemeld dat ze op school een brief moesten ondertekenen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim, nadat ze bij de actie van de vakbonden waren geweest. ,,Dat is intimidatie. De acties zijn aangekondigd en de betreffende leden hebben op school laten weten dat ze met de acties meededen. ,,Het is niet waar dat ze niet zijn komen opdagen op het werk.”
Ook agenten voelen zich geïntimideerd. ,,Laat dat niet gebeuren”, zegt hun vakbond SPA. We zijn blijven werken, ondanks dat 12,6 procent van ons salaris is weggenomen. We accepteren niet dat we een deel van de 12,6 procent terugkrijgen als we vakantiedagen inleveren. De vakbonden hebben steeds oplossingen aangedragen, maar de regering neemt geen enkel voorstel serieus.”
Ouderenbond Oppa laakt de houding van de regering, die zegt dat ze mensen centraal zegt. ,,Aruba telt 5.000 gepensioneerde ambtenaren. Zij moesten 50 procent van hun gelijkbedrag inleveren. Wanneer krijgen zij dat geld terug?” Volgens de voorzitter is het niet terecht dat de gepensioneerden dit geld nog niet terug hebben. ,,We werken met de vakbonden samen, omdat we dezelfde strijd voeren.”
De Simar-voorzitter rekende nog een keer voor hoe de 12,6 procent is opgebouwd. ,,Vijf procent is in mindering gebracht op het basissalaris. Dat heeft niet alleen invloed op je netto uitbetaling, maar ook op de berekening van het pensioen. De overige 7,6 procent is gekort op premies en vakantie-uitkering. We hebben nu dus 100 procent van het basissalaris terug, maar dat is niet 100 procent van het totale bedrag dat is gekort.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.