Al het nieuws

Van onze redactie
Nassau - Alle voetballanden uit het Caribisch gebied mogen zelf bepalen op wie ze stemmen tijdens de voorzittersverkiezing van de Fifa.

Dat maakte Gordon Derrick, de preses van de Caribische voetbalunie CFU, bekend tijdens een bondscongres op de Bahama’s. Tijdens voorgaande verkiezingen stemden alle landen van de CFU als een blok op één kandidaat: Sepp Blatter. Bij de CFU zijn 25 door de Fifa erkende landen aangesloten. Zij vormen zodoende het grootste blok binnen de overkoepelende Concacaf, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.De 79-jarige Zwitser zal dit keer moeten werken voor zijn stemmen. En daarmee lijkt hij succes te boeken. De Zwitser paaide de leden van Concacaf donderdag op het congres met een mogelijk extra ticket voor het WK. ,,Ik geloof dat jullie vier deelnemers moeten krijgen”, zei hij. Bij het laatste WK kreeg de bond drie rechtstreekse tickets en kwalificeerde Mexico zich via de kwalificaties.
De voetbalbond van Trinidad & Tobago prees Blatter als ‘de vader van het voetbal’ en de voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek noemde de Zwitser zelfs in een adem met Jezus Christus, Winston Churchill en Nelson Mandela. In de aanloop naar de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Fifa op 29 mei in Zürich schaarden de bonden van Jamaica, Haïti, Turks- en Caicoseilanden, Cuba, Panama, St. Vincent en de Grenadines en Puerto Rico zich achter Blatter. Jeffrey Webb, voorzitter van de Concacaf, was duidelijk met zijn conclusie. ,,Ik denk dat Blatter een signaal heeft gekregen dat hij wordt gesteund”, stelde hij.
Blatter strijdt met Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein om het voorzitterschap van de Fifa. Michael van Praag was net als Luis Figo en prins Ali Bin Al Hussein ook aanwezig op het congres in de Bahama’s. De geboren Amsterdammer kreeg net als de andere twee uitdagers van Blatter geen spreektijd, maar praatte wel uitvoerig met leden van het uitvoerend comité van Concacaf. Van Praag lichtte zijn plannen toe en beantwoordde vragen van de belangrijke bestuurders van de bond.
Figo vond het belachelijk dat alleen Blatter spreektijd kreeg. ,,Dat is niet echt democratisch”, mopperde hij. ,,Maar ik vertrek hier met de steun van enkele landen en een versterkte wil om veranderingen door te voeren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.