Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Voormalig minister van Financiën, Richard Gibson stelt dat de elektraproblemen op Sint Maarten veel dieper liggen en dat nutsbedrijf Gebe de bevolking een torenhoge brandstofclausule laat betalen. ,,Maandenlang heeft Sint Maarten te maken gehad met onophoudelijke stroomuitval. Gebe heeft verwezen naar ‘load shedding’ als gevolg van verslechtering en catastrofale storingen, waaronder een aanzienlijke explosie en brand in de Cay Bay Power Plant. Deze problemen hebben het bedrijf niet in staat gesteld om aan de elektriciteitsvraag van het eiland te voldoen, maar de crisis ligt veel dieper dan alleen technische storingen”, aldus Gibson.
Hij vindt dat de mensen van Sint Maarten worden bedrogen en wijst op het gebrek aan transparantie bij het bepalen van de hoogte van deze toeslag. Hij legt uit dat de brandstofclausule, een aparte toeslag van de energieverbruikskosten, vaak de maandelijkse elektriciteitsrekening verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. ,,De rekening vermeldt wat het verbruik is, en vervolgens wordt uw verbruik verhoogd met uw brandstofclausule, die gelijk is aan of meer is dan uw verbruik”, legt Gibson uit. ,,Op die manier betaal je twee of drie keer meer.”
Gibson meent dat de brandstofclausule wordt gebruikt om extra kosten te maskeren die niets te maken hebben met brandstofprijzen op de wereldmarkt. Hij wijst op verschillende dubieuze toevoegingen in de brandstofclausule, zoals havenkosten. ,,Dit zouden duidelijke kosten moeten zijn, maar er is geen duidelijkheid over wie deze betalingen ontvangt.” Hij wijst ook op een andere component van de brandstofclausule, namelijk ‘olieverlies tijdens transport’ en zegt dat consumenten onterecht worden belast voor olie die tijdens het transport verloren gaat, terwijl dit een kostenpost moet zijn die de leverancier, SOL, zou moeten dragen. Verder wordt volgens Gibson de omzetbelasting om onverklaarbare redenen twee keer in de berekening van de brandstofclausule opgenomen.
Gibson werpt ook licht op SOL’s monopolie over de brandstofvoorziening aan Gebe. ,,Sommige politici hebben de weg vrijgemaakt voor SOL voor deze monopolypositie”, stelt hij, waarbij hij de legitimiteit van SOL’s dertigjarige contract in twijfel trekt. Ondanks de mogelijkheid om goedkopere brandstof elders te verkrijgen, is Gebe volgens de oud-politicus gedwongen om van SOL te kopen vanwege hun exclusieve recht op de brandstofopslagfaciliteiten.
,,Deze situatie kan niet voortduren; het moet veranderen”, betoogt Gibson. ,,Wat wij betalen in vergelijking met de regio is belachelijk.”
Hij bekritiseert tot slot ook het gebrek aan investeringen in groene energie. Een rapport van de Europese Commissie uit 2021 beveelt een verschuiving naar groene energie aan, wat de elektriciteitskosten met 30 procent zou kunnen verlagen. ,,Ondanks dat er 7,7 miljoen gulden is toegewezen voor deze transitie, is er nog geen vooruitgang geboekt”, zo voert hij aan.