Al het nieuws

School voldoet op geen enkel punt aan de basiskwaliteit

Van onze correspondent
The Bottom - De enige basisschool op Saba, de Sacred Heart School (SHS), voldoet op geen enkel punt aan de eisen die aan goed onderwijs worden gesteld. Reden voor staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de school onder regie te stellen van het ministerie vanwege wanbeheer van het bestuur.

SABAschoolEen specifiek financieel onderzoek, uitgevoerd vanaf november 2023 bij de Stichting Katholiek Onderwijs Saba ( SkoSaba) waar de SHS deel van uitmaakt, werd al snel uitgebreid naar het handelen van het bestuur. De reden hiervoor was dat de onderwijsinspectie vanuit diverse bronnen signalen ontving over de kwaliteit van het onderwijs en de sturing daarop door het bestuur. De conclusie van het onderzoek is dat er geen sprake is van deugdelijk beleid door het bestuur van de SHS. ,,Het bestuur draagt geen zorg voor de continuïteit en borging (van de kwaliteit) van het onderwijs. De manier waarop het bestuur zijn rol vanaf 2022 heeft vervuld en op dit moment nog vervult, heeft een negatief effect op de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs op de school. De onderwijskwaliteit is verslechterd en er is geen sprake van deugdelijk financieel beheer”, aldus de inspectie in haar rapport van 6 augustus 2024. Er wordt gesproken over ernstig bestuurlijk tekortschieten en wanbeheer.
Hoe heeft het zover kunnen komen? De SHS bevindt zich in een zeer turbulente en moeilijke periode, zo schrijft de onderwijsinspectie in een rapport van 1 juli 2024 naar aanleiding van een kwaliteitsonderzoek op 11 en 12 april. Er zijn de afgelopen jaren diverse directie- en bestuurswisselingen geweest. ,,In november 2021 beoordeelden we de school tijdens een kwaliteitsonderzoek met een onvoldoende. In augustus 2022 wijzigde het bestuur in samenstelling en stelde het bestuur van de school een executive director aan als uitvoerend directeur. In november 2022 voerden we een herstelonderzoek uit waarbij we het oordeel voldoende hebben uitgesproken.” De school voldeed weer aan de basiskwaliteit. Aangegeven werd dat de ingezette verbeteringen pril waren en dat deze zich in een proces van ontwikkeling bevonden. Het bestuur ontving een herstelopdracht maar in juni 2023 verliet de schooldirecteur de school.
Daarna ging het snel bergafwaarts. De nieuwe directeur vertelde tijdens een voorgangsgesprek met de inspectie dat de benodigde ontwikkelingen niet voldoende waren voortgezet in de periode vanaf november 2022. Haar plan van aanpak gaf de inspectie wel het vertrouwen dat aan de onderwijsontwikkeling werd gewerkt. Maar al snel kwamen diverse signalen vanuit diverse bronnen over de kwaliteit en de financiële situatie van de school. Dit resulteerde in onrust op school, onder meer doordat er medewerkers werden ontslagen door de directeur en benodigde materialen niet konden worden aangeschaft. Vervolgens heeft het bestuur, in plaats van zijn verantwoordelijkheid te nemen, de bestuurlijke taken vanaf eind november 2023 verlegd naar de directeur die hierdoor werd belast met bestuurstaken, waaronder de financiële en organisatorische uitdagingen van de school. Ondanks alle goede voornemens bleek de situatie in april 2024 niet verbeterd. De school voldoet op geen enkel punt aan de basiskwaliteit.
Staatssecretaris Paul staat op dit moment zowel in nauw contact met de inspectie over haar vervolgtoezicht bij de SHS en het bevoegd gezag van deze school, als met het bevoegd gezag zelf. ,,Op dit moment beraad ik mij op vervolgstappen. Hierbij staat het belang van de leerlingen bij mij op de eerste plaats. Zij hebben recht op goed onderwijs en een ononderbroken ontwikkeling. Het feit dat dit de enige basisschool is op Saba maakt deze situatie extra zorgelijk. De leerlingen verdienen op de kortst mogelijke termijn kwalitatief goed onderwijs.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.