Van onze redactie
San Juan - Puerto Rico heeft een aflossingstermijn van 422 miljoen dollar aan schulden gemist om te voorkomen dat de publieke voorzieningen op het eiland moeten worden opgeschort.
Dat heeft gouverneur Alejandro Garcia Padilla, de hoogste ambtsdrager op het eiland, maandag gezegd tijdens een persconferentie, aldus het <I>Financieele Dagblad<I>. Puerto Rico, dat zucht onder meer dan 70 miljard dollar aan schulden, moest volgens Padilla kiezen tussen het betalen van zijn schuldeisers of de basisbehoeften van zijn 3,5 miljoen bewoners. ,,Ik heb besloten dat zij op de eerste plaats kwamen”, zei Padilla.
Puerto Rico behoort tot de Verenigde Staten (VS) maar heeft ook een bijzondere autonome status, en is geen Amerikaanse staat. Het kan door die bijzondere status noch beroep doen op financiële steun uit Washington, noch kan Puerto Rico aankloppen bij het IMF. De schuldpapieren zijn grotendeels in handen van internationale beleggers.
De economie van Puerto Rico zit al zo’n tien jaar in een neerwaartse spiraal, en het eiland kampt met hoge werkloosheid. Puerto Ricanen ervaren de situatie als uitzichtloos en vertrekken in groten getale: in 2014 vertrokken 84.000 inwoners naar de VS, ofwel 2 procent van het totaal.
Puerto Rico heeft opnieuw een aflossing van 2 miljard dollar voor de boeg op 1 juli. Padilla is in onderhandeling met grote schuldeisers en de Government Development Bank over versoepeling van de betalingsvoorwaarden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.