Van onze Redactie
Caracas - Waar morgen verkiezingen zijn, dreigt af te glijden naar chaos. D66 verbaasde zich over de ‘oorverdovende stilte’ van de kant van het Nederlandse kabinet.
Na 17 jaar is de kans groot dat extreemlinks de macht in Venezuela zal verliezen. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van morgen leidde de oppositie in de peilingen, aldus BNR.
Er dreigt chaos, want president Maduro is niet van plan zijn macht zomaar af te staan. Correspondent Arjan Meesterburrie: ,,Hij heeft gezegd: ‘Ik ben politiek en militair op alles voorbereid.’ Hij heeft ook gezegd: ‘Zolang ik leef, zal ik de revolutie niet opgeven, want als we zouden verliezen, zal ik samen met het volk blijven regeren in een burgerlijk-militaire samenwerking.’”
,,Dreigende taal”, aldus Meesterburrie.
De politieke chaos die dreigt in Venezuela kan gevolgen hebben voor de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied. Er komen daar dan namelijk meer vluchtelingen aan, zo heeft het Bureau Rampenbestrijding op Aruba laten weten aan BNR.
Aruba, niet meer dan zo’n 30 kilometer van de Venezolaanse kust verwijderd, stuurde enkele weken geleden al een brandbrief naar Den Haag over het toenemend aantal bezoekers uit Venezuela. Venezolanen komen naar de eilanden op een toeristenvisum en gaan daar illegaal op zoek naar werk.
,,Dit aantal is nu nog beperkt”, zegt Meesterburrie. ,,Maar ja, hoe groter de chaos wordt en hoe langer die crisis in Venezuela voortduurt, hoe groter de kans natuurlijk is dat mensen hun heil elders gaan zoeken. En dan liggen die Nederlandse eilanden wel erg dichtbij.”
De Nederlandse regering moet daarom niet toekijken, maar veel feller stelling nemen, vindt D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. ,,Wat mij verbaast: er komt zo'’ brandbrief, maar van de zijde van het kabinet, van de zijde van minister Koenders, horen we eigenlijk niets.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.