Van onze correspondent
Oranjestad - Donderdagochtend, net na middernacht, waren alle stemmen geteld en maakte regeringscommissaris Marnix van Rij de uitslag bekend. De Progressive Labour Partij (PLP) heeft de verkiezingen voor de eerste Eilandsraad sinds het Nederlands ingrijpen in 2018, gewonnen met drie van de vijf zetels.
De andere twee zetels zijn voor de Democratic Party (DP). United People’s Coalition (UPC) kwam met 124 stemmen duidelijk te kort voor een zetel. De definitieve uitslag wordt vandaag bekendgemaakt
Het resultaat is opvallend omdat in 2018 het toenmalige bestuur van Sint Eustatius wegens ‘ernstige verwaarlozing van de taken’ door Nederland aan de kant werd geschoven. Die regering werd destijds geleid door de PLP, in een coalitie met de UPC. Nu is de PLP terug als grootste partij en dat moet een tegenvaller zijn voor de bewindslieden in Nederland omdat het juist de opstelling van de fractieleider van deze partij was die de Nederlandse regering in februari 2018 deed besluiten om in te grijpen op Statia. Er was volgens staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) sprake van ‘financieel wanbeleid en wetteloosheid op een verwaarloosd eiland’. Ook corruptie, discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik waren er volgens hem aan de orde van de dag. Hierbij werd de naam van de toenmalige partijleider en huidig lijstduwer van de PLP, Clyde van Putten, meermaals genoemd.
De opkomst was hoger dan verwacht. Maar liefst 1.617 mensen brachten een stem uit, een opkomstpercentage van 77 procent. Dat is twaalf procent hoger dan bij de laatste Eilandsraadsverkiezingen in 2015. ,,Deze resultaten zijn echt bevrijdend. Iedereen heeft zo hard gewerkt. Dit betekent dat onze boodschap overal is geland en dat de mensen van Statia dus heel goed weten wat we willen bereiken voor het eiland en wat onze plannen zijn”, aldus een tevreden PLP-lijsttrekker Rechelline Leerdam in een interview met Caribisch Netwerk. Zoals het er nu naar uitziet heeft de partij met 815 stemmen drie van de vijf zetels in de wacht gesleept. Dat is één zetel meer dan bij de laatste Eilandsraadsverkiezingen in 2015.
De Democratic Party (DP) kreeg de stem van 647 kiezers en heeft daarmee recht op de twee overgebleven zetels. Lijsttrekker van de DP, Koos Sneek, had verwacht dat zijn partij zou winnen en zegt teleurgesteld te zijn. Hij noemt het feit dat ze samen met de PLP in de Eilandsraad komen te zitten, een grote uitdaging. ,,De verschillen zijn te groot. De ideeën die de PLP erop nahoudt zijn duidelijk niet die de DP voorstaat. Dus ik weet nou niet goed hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.” De PLP is een voorstander van (meer) autonomie terwijl de DP de huidige situatie als openbaar lichaam wil behouden.
De nieuwgekozen Eilandsraad van Sint Eustatius kan voor het eerst in twee jaar weer invloed uitoefenen op bestuurlijke beslissingen op het eiland. Sinds de ingreep van Nederland wordt het eiland bestuurd door een regeringscommissaris, momenteel is dat oud-voorzitter van het CDA Marnix van Rij. Hij blijft ook aan als er een nieuwe Eilandsraad wordt geïnstalleerd. Nederland wil het eiland ‘begeleiden’ naar een democratische structuur. De verkiezingen zijn hierin een eerste stap. De regeringscommissaris heeft een veto over veel bestuurlijke onderwerpen waardoor de Eilandsraad voorlopig niet dezelfde bevoegdheden krijgt die deze had in 2018.
Van Rij denkt dat het mogelijk moet zijn om voor de in de Wet herstel voorzieningen Sint Eustatius genoemde einddatum van september 2023, terug te zijn bij de normale omstandigheden. ,,Dat kan als wij, dus Eilandsraad en regeringscommissaris, samenwerken en bewijzen dat we de Herstelwet succesvol uitvoeren”, aldus Van Rij.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.