Door Ronald van Raak
Premier Berlusconi kwam met een opmerkelijk plan, nadat in 2009 het eeuwenoude stadje L’Aquila was getroffen door een grote aardbeving. De honderden miljoenen die nodig waren voor het herstel wilde hij betalen met de uitgifte van extra gokkasten. Francesco Corallo - gokbaas op het eiland Sint Maarten - kreeg van Berlusconi een grote gokconcessie. Corallo had toen al tienduizenden gokautomaten in Italië, met een omzet van miljarden euro’s. Corallo werd ook gezocht in Italië, omdat hij over zijn gokwinsten tussen 2004 en 2007 geen belasting zou hebben betaald, een bedrag van honderden miljoenen. Desondanks kreeg hij deze nieuwe concessie. Sterker nog: een van zijn adviseurs bleek de tekst voor de nieuwe wet voor de uitgifte van gokkasten te hebben opgesteld. Corallo zou ook een kleine vier miljoen hebben doorgesluisd naar Gianfranco Finni, toen de nummer twee van de partij van Berlusconi. De huisbankier van Corallo was Fortisbank, die in 2008 door de Nederlandse overheid was opgekocht - in verband met de bankencrisis.
Banken hebben de wettelijke plicht om te controleren of klanten geen criminelen zijn en of betalingen niet leiden tot fraude of corruptie. Fortisbank is gewoon blijven bankieren voor Francesco Corallo, ook al werd hij gezocht voor omkoping en belastingontduiking. Zijn transacties werden door de Fortisbank niet gecontroleerd, zelfs niet nadat het een staatsbank was geworden. Corallo heeft in deze jaren veel meer opmerkelijke betalingen gedaan via Fortisbank. Ik heb de minister van Financiën gevraagd onderzoek te doen naar het optreden van deze staatsbank. Opmerkelijk is ook de rol van de accountants. De accountant van Corallo was KPMG Dutch Caribbean, de accountant van Fortis was KPMG Nederland. Ik heb al eerder opheldering gevraagd over de rol van KPMG in de illegale gokindustrie op de Antillen, maar daarbij verwees KPMG Nederland telkens naar haar collega’s van KPMG Dutch Caribbean. In deze affaire bij de Fortisbank is het voor KPMG niet meer mogelijk om te duiken en moet het zelf verantwoording afleggen.
Maar hoe is het ondertussen met Francesco Corallo? Die is in december opgepakt op Sint Maarten en zit in afwachting om uitgeleverd te worden aan Italië. Op Curaçao en Sint Maarten worden op dit moment meer onderzoeken gedaan en veel meer mensen opgepakt. Dit onderzoek is gestart op initiatief van mijzelf en VVD-Kamerlid André Bosman en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten en Italië, die beide een bijzondere interesse hebben in Francesco Corallo - die ook van Siciliaanse afkomst is. Niet alleen in Italië, maar ook op Sint Maarten en Curaçao koopt Corallo politici, zoals oud-premier Gerrit Schotte, die hiervoor is veroordeeld tot drie jaar cel. Maar die op 28 april wel gewoon kan meedoen aan verkiezingen op Curaçao en opnieuw de macht zou kunnen grijpen. Waardoor dit mooie eiland in ons Koninkrijk dreigt te verworden tot een maffiastaat. Ik zal als Kamerlid ook de komende jaren blijven strijden tegen corruptie en het foute geld op de eilanden. En tegen banken en accountants die dit mogelijk maken.
SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak publiceerde dit gisteren op The Post Online:
http://politiek.tpo.nl/column/staatsbank-fortis-betrokken-omkoping-italiaanse-politici/