Door Ronald van Raak
Oud-premier Gerrit Schotte is woensdag door de politie van Curaçao uit het parlement gezet. Deze politicus had al lang in de gevangenis moeten zitten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich had laten omkopen door de gokbaas Francesco Corallo. ronaldvanraakDie op zijn beurt onlangs op Sint Maarten is opgepakt vanwege grootschalige fraude en witwassen - en het omkopen van politici. Op dit eiland wacht hij nu op uitlevering aan Italië, omdat hij ook in dat land wordt gezocht voor grootschalige fraude en witwassen - en het omkopen van politici. Samen met Schotte is ook Amparo dos Santos uit het parlement gezet. Dat is de broer van Robbie dos Santos, een gokbaas op Curaçao, die vorig jaar ook is veroordeeld voor grootschalige fraude en witwassen. Robbie dos Santos is bovendien verdachte in het onderzoek naar de moord op de politicus Helmin Wiels, die werd vermoord nadat hij vragen wilde stellen over deze gokmaffia.
Ruzie in de maffiafamilie
De maffiafamilie Corallo heeft een lange geschiedenis op Sint Maarten. Vader Gaetano Corallo moest het eiland verlaten, omdat hij in Italië voor vele jaren de cel in moest. In die tijd ontfermde zoon Francesco zich over het internationale gokimperium en breidde hij dat nog verder uit. Waarbij vooral in het illegale internetgokken vele miljoenen worden witgewassen - waarschijnlijk ook veel drugsgeld. In juni keerde vader Corallo echter terug op Sint Maarten, om hier met veel kabaal zijn gokimperium weer op te eisen, dat zijn zoon zich illegaal zou hebben toegeëigend. Vader Gaetano deed zelfs aangifte tegen zoon Francesco en spande een rechtszaak aan. Het is opmerkelijk dat juist de rechtszaak van de vader nu een reden is dat de zoon nog niet kan worden uitgeleverd aan Italië. Daarbij speelt ook dat Francesco beweert een diplomatiek paspoort te hebben, dat hij gekregen zou hebben van de regering van het eiland Dominica, dat hem tot ‘buitengewoon ambassadeur’ van dat land zou hebben gemaakt.
Ook Gerrit Schotte zit - ondanks zijn veroordeling - nog altijd niet in de gevangenis, omdat hij in hoger beroep is gegaan en het op Curaçao niet de gewoonte is dat veroordeelde politici uit zichzelf aftreden. Schotte kon vorig jaar zelfs deelnemen aan nieuwe verkiezingen, die hij ook nog bijna won. Waarna een brede coalitie van partijen de handen ineensloeg om te voorkomen dat Schotte, die door de rechter een ‘marionet’ van Corallo werd genoemd, premier zou kunnen worden. Waarbij de nieuwe regering echter de fout maakte om wel een aantal parlementariërs tot minister te maken, maar niet op tijd nieuwe leden van het parlement te benoemen. Tot woensdag, toen dit alsnog werd gedaan, kon de nieuwe coalitie niet meer rekenen op een meerderheid. Schotte wilde van de gelegenheid gebruikmaken om de regering te laten vallen, maar daar heeft nu opmerkelijk genoeg de politie een einde aan gemaakt.
Dat gokbazen als Francesco Corallo en Robbie dos Santos worden aangepakt is het gevolg van een grootschalig onderzoek dat mede op ons initiatief is georganiseerd naar de verbondenheid tussen de onder- en bovenwereld op de Antillen, vooral tussen de gokwereld en de politiek. In dat onderzoek werkt ons land nauw samen met de VS (voor fiscaal onderzoek) en Italië (voor maffiaonderzoek). Mensen als Francesco Corallo beschikken over veel geld. Zij kunnen dure advocaten inhuren, zoals Gerard Spong, die ooit aangifte tegen mij deed omdat ik Corallo een maffiabaas noemde. En zij kunnen veel andere dure hulp inhuren, zoals accountant KPMG, die jarenlang gewoon de boeken van Corallo heeft goedgekeurd. Maar het doet me wel goed dat een begin is gemaakt. Dat langzaam duidelijk wordt dat ook de grote boeven en hun politieke handlangers worden aangepakt. Dat laat de mensen op de eilanden ook zien dat we een einde kunnen maken aan de kolonisatie door de gokmaffia. En een betere toekomst mogelijk is.

Bovenstaande tekst van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is ook verschenen als column op de website ThePostOnline.nl


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.