Deze dagen is de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) weer in volle opspraak. De Inspecteur-Generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid een andere functionarissen hebben hun meningen hieromtrent uitgesproken.
Ik heb gedurende jaren menige keren mijn mening geuit omtrent de invoering van de Wet BIG op Curaçao. Het is goed dat dit onderwerp en ook ander onderwerpen die van belang zijn voor de gehele bevolking van Curaçao publiekelijk bediscussieerd worden.
Ik heb reeds in menige ingezonden stukken gesteld dat het invoeren van de Wet BIG kopie conform de Nederlandse wet, in de praktijk direct veel problemen met zich zal meebrengen. Zo begeven onder anderen onze verpleegkundigen zich in het ziekenhuis vaak op het werkgebied van de medici. De Nederlandse Wet BIG stelt duidelijk dat medische handelingen specifiek toebehoren aan degenen die daarvoor opgeleid en bekwaam zijn, namelijk de medici. Verpleegkundigen die zich op het gebied begeven van deze zogenoemde ‘voorbehouden handelingen’ dienen bekwaam te zijn en de handelingen moeten in opdracht en onder direct toezicht te geschieden van de medicus. Dit geldt ook voor coassistenten. Ik weet dat het toezicht ontbreekt in de praktijk.
Tot nu toe handelen onze verpleegkundigen op grond van de ‘verlengde arm’-constructie conform de reeds verouderde wetgeving of overgenomen jurisprudentie. Volgens de Nederlandse Wet BIG is ondeskundig en onbekwaam handelen strafbaar. In mijn ingezonden stukken, ‘De verpleegkundige beroepsgroep in vogelvlucht’, in mei 2018 ter ere van de dag van de verpleging, ben ik dieper op dit onderwerp ingegaan. Het is veel werk voor de Inspectie om na ta gaan in hoeverre de criteria van ‘voorbehouden handelingen’ nu en in de toekomst nageleefd worden. Zelfs in functiebeschrijvingen in zorginstellingen worden gewoonweg ‘voorbehouden handelingen’ meegenomen zonder de wettelijke regels in acht te nemen. De Inspectie heeft de mankracht er niet voor, om een goed beeld te krijgen van wat er binnen onze zorginstellingen plaatsvindt. Ik ben jarenlang bezig geweest met deze ‘stuff’ en weet waar ik het over heb.
Trouwens het gaat niet alleen om medici en verpleegkundigen maar ook andere beroepsgroepen zoals tandartsen, fysiotherapeuten en vroedvrouwen. In Nederland was men bezig om die lijst steeds aan te vullen.
Mijn persoon, wijlen mijn echtgenote Lucinda Pinedo-Smith en nog een aantal verpleegkundigen waren ingeschreven in het register van de Wet BIG in Nederland. Velen hebben zich laten registreren omdat ze nooit wisten of ze op gegeven moment in Nederland zouden willen gaan werken. Men moet namelijk geregistreerd zijn om de beroepen die onder de Wet BIG vallen uit te kunnen oefenen in Nederland. Mijn vrouw en ik hebben naderhand niet geopteerd voor herregistratie.
De verplichting om te registreren geldt trouwens niet voor degenen die niet direct hulp verlenen aan de zorgvrager, zoals personen in staffuncties. Er is nog veel werk aan de winkel voordat men kan overgaan tot uitvoering van deze reeds in de Staten aangenomen wet.
Felix D. Pinedo
Curaçao