Statenleden zullen ongenoegen uiten in een brief aan CBA

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat de Curaçao Bankers Association (CBA) tot tweemaal toe niet is ingegaan op de uitnodiging van de Staten voor een technische briefing over de Landsverordening basisbetaalrekening vindt zowel de oppositie als coalitie ‘not done’ en respectloos.

KritiekopCBADat is gisteren naar voren gekomen tijdens een Statenvergadering waarin leden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) antwoord hebben gegeven op twee weken eerder gestelde vragen. Die vragen waren gebaseerd op een presentatie van de CBCS. Ook de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) was toen aanwezig en mocht vragen stellen aan de CBCS. Zowel op 10 februari als gisteren was de CBA uitgenodigd. De vereniging heeft zich afgemeld en heeft laten weten pas eind april tijd te hebben voor deelname aan een Statenvergadering. Dat is rijkelijk te laat zo vinden de parlementariërs, want de openbare Statenbehandeling van de wet zelf staat al aanstaande donderdag op de agenda. ,,En we gaan niet wachten op de CBA”, aldus Statenvoorzitter, Charetti America-Francisca (MFK).
Volgens Steven Croes (PAR), zelf afkomstig uit de financiële sector, zouden de banken op dit moment te druk zijn met de overgang naar de Caribische gulden (XCG).
Giselle Mc William (MAN): ,,De banken zijn een van de grootse spelers bij deze wet. We vinden het belangrijk te horen hoe zij erover denken. Ik vind dat we een brief moeten sturen naar CBA en uitleggen dat de Staten als hoogste bestuursorgaan en vertegenwoordiger van het volk respect verdienen en ik vind het niet acceptabel van de CBA dat ze gewoon niet komen. Ik vind dit ‘not done’ en een klap in het gezicht van de bevolking. Het lijkt wel of er meer politici daarbuiten rondlopen dan hier. We praten telkens over ‘financial innovation’ maar voor ‘financial inclusion’ is geen tijd.”
Ramón Yung: ,,We hebben CBA alle ruimte gegeven maar de eigen agenda wordt boven de onze gesteld.” Ook onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito sluit zich bij de kritiek aan. ,,Het is heel belangrijk om CBA te horen, maar van de andere kant mag dit niet het wetstraject in de weg staan.”
America-Francisca stelt voor inderdaad een brief te sturen naar de CBA. Daarna wordt overgegaan op het beantwoorden van de eerder gestelde vragen door Luzmary Silie-Eleonora en Nahaira Troncon van de CBCS.
Het CBCS-tweetal gaat onder andere in op de constatering dat mensen op Curaçao houden van cash betalen. Ze nemen liever geld op van hun rekening om daarna contant af te rekenen. ,,Hoe kunnen we komen tot een ‘cashless economy’?”, zo is eerder gevraagd. Waarop geantwoord wordt dat daar vooral veel voorlichting en scholing over gegeven moet worden. ,,Daar doet de bank al wel aan, maar de regering mag ook een handje helpen”, aldus de vertegenwoordigers. Wel wordt vastgesteld dat er een nieuw ‘financial inclusion’-onderzoeksrapport zit aan te komen waaruit blijkt dat Curaçao nog steeds erg ‘cash based’ is, maar dat er wel een ontwikkeling is naar meer digitale transacties.


‘3.000 gulden niet in beton gegoten’

CBA: Eerst alle focus op implementatie van de XCG

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.