SER akkoord met verhoging maar niet met een volmondig ‘ja’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) zal in 2025 een verkenning uitvoeren en publiceren ten aanzien van het minimumloon en de indexering daarvan. Dat wordt beloofd in het advies over de verhoging van het minimumloon dat in handen is van het Antilliaans Dagblad. Doel van het onderzoek is om te waarborgen dat huishoudens die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van een minimumloon, niet - en in ieder geval niet structureel - onder het bestaansminimum terechtkomen. ,,Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat de nieuwe verkenning een duidelijkere probleemdefinitie biedt waarin structurele oorzaken van inkomensongelijkheid en armoede worden geanalyseerd. Dit vraagt om een grondige evaluatie van het huidige minimumloonbeleid, waarbij niet alleen de effectiviteit van het bestaande stelsel wordt beoordeeld, maar ook aandacht wordt besteed aan de knelpunten, zoals de uitdagingen rond naleving en handhaving, en de invloed van de informele economie”, aldus de SER.
Bij het adviesverzoek stelt de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) vast dat veel mensen met de minimumloonsverhoging nóg onder het bestaansminimum zitten. De verhoging is volgens hem zowel sociaal als economisch gerechtvaardigd en wordt ook gedragen door de economische groei. ,,Toch is de indexatie van het minimumuurloon niet volledig toereikend om de armoedeproblematiek op Curaçao aan te pakken. Het minimumuurloon en het maandsalaris op Curaçao blijkt fors lager te zijn waarbij het minimum maandsalaris (2.029,90 gulden) zelfs onder het maandelijks bestaansminimum valt per 2024 (2.477 gulden) voor een eenoudergezin met twee kinderen”, aldus de toelichting op de Ministeriele Regeling.
De Sociaal-Economische Raad (SER) onderschrijft deze argumentatie in het advies, maar er wordt niet volmondig ‘ja’ gezegd tegen het verhogen van het minimumloon. Aangevoerd wordt dat er nadelige gevolgen zijn van het verhogen van het minimumloon voor de werkgelegenheid (er zouden 300 banen mee verloren gaan), ook de verhoogde kosten voor werkgevers (42,9 miljoen extra aan loonkosten) wat een prijsverhogend effect heeft. Ook zal er minder geïnvesteerd worden, zo wordt aangevoerd.
SER: nader onderzoek naar meerdere factoren die elkaar beïnvloeden
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.