Er is 25 miljoen gulden gereserveerd voor verdere studies
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de begroting van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is een bedrag van 25 miljoen gulden gereserveerd voor het offshore windmolenparkproject. Het gaat om een floating of drijvend windmolenpark op zee. Dit blijkt uit schriftelijke antwoorden van de regering op eerder gestelde Statenvragen in de centrale commissie over de begroting 2025. Op dit moment vindt de openbare begrotingsbehandeling plaats in de Staten.
De regering legt uit: ,,Op dit moment worden diverse onderzoeken verricht nadat de verkennende fase het potentieel nader heeft ondersteund. In de voorbereidingsfase wordt een totaal van 10 miljoen euro geïnvesteerd in verschillende studies die gelijkmatig door Nederland en Curaçao worden gefinancierd.” Onder meer wordt een governance-studie uitgevoerd en een nadere uitwerking van het zeebodemonderzoek door Fugro, een bedrijf dat gespecialiseerd is in geotechnisch en geofysisch onderzoek. Nagegaan wordt of er al dan niet lidar buoys geplaatst moeten worden. Light Detection and Ranging (Lidar)-boeien zijn drijvende meetinstrumenten die informatie verzamelen over windomstandigheden op zee. Verder wordt er ook een ‘legal gap analysis’ gedaan, een studie gericht op de vraag of de processen en activiteiten voldoen aan alle relevante wetten, regelgeving en normen. Op stapel ligt ook nog een pre-milieueffectrapportage (MER)-studie. Het doel van een pre-MER-studie is om een eerste inzicht te krijgen in de mogelijke milieueffecten van een project. Tot slot noemt de regering nog ‘een aantal technische studies (ruimtelijk en logistiek)’.
,,Voornoemde studies vormen de basis voor het doen van een nadere geofysisch- en een geotechnisch onderzoek. Het laatste houdt in het doen van onder meer diverse proefboringen in de verschillende positief bevonden zones. Het begrote bedrag van 25 miljoen gulden dient ter financiering van voornoemde en meerdere studies. De resultaten van het laatste zal als basis dienen voor de pre- en engineeringfase van de startopgave. Hierna zal de opschaling nader vorm kunnen krijgen met en door de wereldwijde grootbedrijven uit de private sector in de groene energiekolom”, aldus de beschrijving.
Systeemstudie
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.