Invest Willemstad: Veel voordelen maar ook impact
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de komende zes jaar verwacht Willemstad voor ongeveer 800 miljoen gulden aan nieuwe investeringen, projecten veelal gericht op het toerisme. Dat is naar voren gekomen tijdens het symposium ‘Invest in Willemstad’.
De ontwikkelingen bieden voordelen, maar hebben ook impact. ,,De uitdagingen bestrijken elk ministerie van Curaçao, maar communiceren en samenwerken gericht op het gemeenschappelijk aanpakken van de uitdagingen moet beter. Daarom is het convenant tussen het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) een belangrijke doorbraak. Ook het bedrijfsleven en de bewoners zijn onvoldoende georganiseerd. Een bijzonder fundamentele vraag is hoe organiseer je Willemstad? Bestuurskundige Miguel Goede heeft hier suggesties voor gedaan”, zo doet Rob van den Bergh, coördinator en voorzitter van de stuurgroep Invest Willemstad, verslag.
Het getekende convenant tussen MEO en VVRP heeft tot doel om gezamenlijk de binnenstad de aandacht te geven die het verdient. ,,In dit convenant is concreet afgesproken dat de genoemde ministeries gezamenlijk in maart 2025 een integraal en breed gedragen visiedocument aan alle stakeholders zullen voorleggen alsook dat er in januari 2025 een Werkgroep Ontwikkeling Binnenstad (WOB) ingesteld zal worden met een gezamenlijke voorzitter, vertegenwoordiging van beide ministeries, alsook de private sector en maatschappelijke organisaties”, aldus de organisatie.
Hans van Aalst is aangesteld als kwartiermaker om samen met de werkgroep dit proces in goede banen te leiden.
In het symposium kregen een aantal projecten in uitvoering het podium. Wat er gebouwd en verbouwd wordt zijn vooral Airbnb’s, boetiekhotels voor toeristen en tweede huizen of appartementen. Projectontwikkelaar Robert Neuman deelde het verhaal achter Majestic in Punda en van het te vestigen boetiekhotel in het ‘Banco di Caribe-gebouw’ in de Breedestraat Punda. ,,Interessant en een fantastisch voorbeeld van verantwoord ontwikkelen, rekenschap afleggen aan de historie, plaats en functie, was de duo-presentatie van Danny Willems en Stephanie van Heijningen over het nieuwe West End-gebouw”, aldus de organisatie.
,,De uitdaging is om meer reguliere bewoners naar de stad te trekken”, zo heeft architect Zarja Garmers-Rojer betoogd. In het symposium zijn uitdagingen voor Willemstad belicht zoals het verkeer, parkeren, riolering, hitte, hygiëne en te weinig activiteiten voor bezoekers. Van den Bergh: ,,Punt is, hoe deze uitdagingen aan te pakken.” Over de impact van ontwikkeling is stilgestaan door architect en stedenbouwkundige Ergün Erkoçu. Hij had het onder andere over de verkeerscirculatie en afvalwater.
Een ander thema, onderdeel van de National Export Strategy (NES), is het streven naar het ontwikkelen van de kunst- en cultuursector en de vestiging van ‘digital nomads’ in de binnenstad. Hier sprak Vanessa Toré over. Zij is Sector Directeur Buitenlandse Economische Samenwerking. Bij het evenement lieten alles bij elkaar twaalf deskundigen, elk vanuit hun eigen discipline, hun licht schijnen op ontwikkelingen in Willemstad.