‘Eilanden verbonden ondanks staatkundige wig’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De staatkundige veranderingen van 1986 en later 2010 hebben een wig gedreven en voor bestuurlijke verwijdering gezorgd tussen Aruba, Bonaire en Curaçao. Maar onze gezamenlijke culturele identiteit, taal, normen en waarden en gewoonten zijn nauw met elkaar verbonden; daar komt geen politicus of cartograaf tussen.”
Zo spraken Vicky Arens, Jude Finies en Tania Kross van - in die volgorde - de ABC-eilanden bij de lancering afgelopen week van de Aliansa Kultural Aruba, Boneiru i Kòrsou.
De drie gaan naar eigen zeggen ‘gezamenlijk en direct in gesprek met de betreffende bewindspersonen en departementen in Den Haag om ervoor te zorgen dat kunst, cultuur en media - die zo cruciaal zijn voor onze jongeren, onze burgerschapsvorming, onze democratie en onze creatieve en artistieke ontwikkeling - de plaats en de structurele steun krijgt die het verdient’.
De lancering vond donderdagavond plaats tijdens een bijzonder optreden in de aula van Habaai. Voordat het zover was, maakte de Curaçaose internationaal bekende operazangeres Tania Kross, tevens voorzitter van Stichting Nos Teatro Kòrsou, de oprichting bekend van de Aliansa Kultural Kòrsou (AKK), een nieuwe organisatie bestaande uit zowel kunstmakers als kunstinstellingen.
Vanuit AKK wordt de nauwe culturele samenwerking nagestreefd met zustereilanden Bonaire en Aruba. ,,Onze kinderen en families leven verspreid over deze eilanden, waartussen nu allerlei bureaucratische obstakels zijn opgeworpen, soms misschien zonder dat dit de bedoeling was”, legden Kross, Arens en Finies uit, staande op het podium van Habaai. Ze spraken het uit als een ware belofte aan de gemeenschappen.
Opvallend daarbij was ook dit element in de beoogde samenwerking: ,,Daarnaast zijn onze diepe sociaal-culturele banden en de betrekkingen met vooral het Venezolaanse vasteland en andere Caribische eilanden onmiskenbaar. Maar ook daar maken door mensen getrokken kunstmatige grenzen de ontwikkeling en viering van dat gezamenlijke erfgoed moeilijk, en meestal onmogelijk.”
En: ,,De cultuur van onze drie eilanden en onze taal, het Papiaments, zijn ook al eeuwen verweven met Europees Nederland en hebben daar wortel geschoten. Ongeacht onze afzonderlijke constitutionele posities binnen het Koninkrijk: één ding kunnen juristen en ambtenaren niet uitwissen: in termen van kunst en cultuur, (im)materieel erfgoed, familieverbanden en informatiebronnen horen Aruba, Bonaire en Curaçao bij elkaar.”
‘Idealistisch maar niet naïef’
Voor meer hierover neem een online abonnement