Medisch specialisten: Overheid heeft nooit gedegen onderzoek gedaan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De zes tegen het Land procederende medici verzetten zich tegen de vanuit de regering en overheid vaak gehoorde retoriek van de ‘perverse prikkel’ die vrijgevestigde medisch specialisten zou aanzetten tot overmatig declareren.

medici,,Het is jammer dat het Land nalaat te erkennen dat medisch specialisten in loondienst evengoed een (negatieve) perverse prikkel ervaren, namelijk dat zij niet makkelijk die ‘extra mile’ zullen gaan om de reden dat ze een vast salaris genieten en niet extra beloond worden voor bovenmatige prestaties.” Het is volgens de zes die een rechtszaak voeren tegen de Curaçaose overheid ‘om deze reden dat het CMC de medisch specialisten in loondienst ook een variabele beloning in het vooruitzicht stelt’.
Deze week stonden zes medisch specialisten - het Antilliaans Dagblad heeft hun namen, evenals de drie die wel achter deze procedure staan, maar vanwege hun functie en onder druk van de minister zich hebben teruggetrokken - en het Land (lees: de bewindsman van Gezondheid) tegenover elkaar. Deze krant berichtte hier gisteren al over.
Zij verzetten zich tegen het feit dat medici zogenaamd verplicht in loondienst van het Curaçao Medical Center (CMC) moesten treden, waardoor ze onder de werking van de later ingevoerde Landsverordening normering topinkomens (LNT) vallen, en willen zich (weer) vrij vestigen als specialist.
Aan de beleidsinstructie van de minister destijds (in 2012) aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is ‘geen gedegen onderzoek voorafgegaan’ waaruit blijkt dat binnen het Curaçaose zorgstelsel vrije vestiging van medisch specialisten de zorg duur of duurder maakt, of dat specialisten in loondienstverband de zorgkosten zullen doen verminderen. ,,Het tegendeel is gebleken: zowel de totale zorgkosten, als de door medisch specialisten gegenereerde zorgkosten zijn alsmaar gestegen”, zo brengen de advocaten van de medici naar voren.
SEO Economisch Onderzoek heeft in Nederland onderzoek gedaan naar de relatie tussen medisch specialisten en het ziekenhuis. Uit dit onderzoek is gebleken dat vrijgevestigde medisch specialisten méér productie verzetten dan medisch specialisten in loondienst.

'Curaçaose regering heeft nagelaten vergelijking te maken met Nederlandse zorgstelsel'

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.




Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.