Medisch specialisten: Uit CMC-dienst en verder in coöperatie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een zestal medisch specialisten willen van de rechter horen of het voor hen mogelijk is om ontslag te nemen uit dienst van het CMC en of zij dan als vrijgevestigd medisch specialist bij de SVB direct hun werkzaamheden kunnen declareren, zoals dat vroeger kon.
Daarmee willen zij de topinkomensgrens van de LNT, Landsverordening normering topinkomens, ontwijken. Deze week vond de behandeling plaats van de bodemzaak die de zes medisch specialisten hebben aangespannen tegen het Land.
Zij verzetten zich hiermee tegen het beleid dat al in 2012 is ingevoerd om nieuwe medisch specialisten alleen nog in dienstverband aan te nemen van het centrale ziekenhuis (toen: het Sint Elisabeth Hospitaal ‘Sehos’) en geen nieuwe vrijgevestigde praktijken toe te laten.
,,Door zich vrij te willen vestigen proberen de specialisten om onder de LNT-norm uit te komen”, schrijft de minister van Gezondheid in een perscommuniqué. De LNT-norm geldt voor specialisten die in dienstverband zijn van het CMC. ,,Door ontslag te nemen willen zij proberen om meer te blijven verdienen dan de maximale - voor specialisten te verhogen - norm van 501.000 gulden per jaar.”
De specialisten zijn volgens minister Javier Silvania (MFK) verder ‘uiterst ontevreden met de directie van CMC’ die de afgelopen vijf jaar er niet in is geslaagd om het Curaçao Medical Center op behoorlijke wijze te besturen, en volgens de specialisten niet genoeg kennis heeft van medische zaken, waardoor de verkeerde keuzes worden gemaakt, er inefficiëntie bestaat en er niet voldoende materiaal en personeel ter beschikking wordt gesteld.
De specialisten menen dat zij hun zorg veel beter kunnen organiseren als zij zich weer vrij kunnen vestigen en dat zij als coöperatie van medisch specialisten een betere onderhandelingspositie hebben tegenover de ziekenhuisdirectie.
Namens het Land hebben de advocaten Bertie Braam en Richard Pols aangevoerd dat een vordering op grond van beleid dat in 2012 is ingevoerd ‘verjaard is’. Al in 2013 hebben de specialisten tegen het beleid geprotesteerd. Meer dan tien jaar later - en nadat alle specialisten meer dan vijf jaar geleden vrijwillig een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan - kunnen de specialisten zich niet meer tegen dit beleid verzetten.
Verder is namens het Land aangevoerd dat de organisatie van het CMC niet beter wordt door het feit dat specialisten uit dienst gaan en zich vrij vestigen. ,,Specialisten kunnen zich als werknemer ook verenigen in een vakbond van medisch specialisten om tegen het bestuur van het CMC op te treden. Daarvoor is niet een vrije vestiging in een coöperatie van medisch specialisten nodig.”
Duidelijk is dat de belangrijkste inzet van de procedure een poging om de werking van LNT te omzeilen is. Die inzet is niet gerechtvaardigd, meent de bewindsman, zeker niet omdat de minister van Gezondheid de norm - gezien de bijzondere positie van de medisch specialisten - verhoogt naar 501.000 en het salaris van specialisten in dienstverband van vergelijkbare ziekenhuizen in de regio maar ook in Nederland niet boven een half miljoen uitkomt. De rechter doet op 9 december uitspraak.
‘Niet met mes op de keel’
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.