Van onze redactie
Willemstad - Bij een unieke maar treurige vondst op Klein Curaçao hebben vrijwilligers van Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) tijdens een strandpatrouille eind september op Klein Curaçao een zeeschildpadei met een tweeling aangetroffen.

Schilpie1De ontdekking op zichzelf is ‘zeer bijzonder te noemen’: tweelingzeeschildpadden zijn een uiterst zeldzaam verschijnsel, zegt ‘field coordinator’ Ard Vreugdenhil (STCC). Helaas werden beide schildpadjes dood aangetroffen in het ei.
De vondst werd gedaan tijdens een routinematige inspectie van een bekend nestgebied voor zeeschildpadden. Het ei zag er van buiten normaal uit, maar bij nadere inspectie merkte Vreugdenhil twee embryo’s op. De tweeling deelde één dooier. Wel biedt de ontdekking een zeldzaam inkijkje in een verschijnsel dat nog maar zelden is gedocumenteerd bij zeeschildpadden.Schilpie2
Hoewel dergelijke verschijnselen ‘fascinerend en uniek zijn in de natuur, is het wrang dat deze schildpadjes het niet hebben overleefd’, aldus STCC. Tweelingzeeschildpadden hebben ‘helaas een lage kans op overleving door de beperkte ruimte en middelen in het ei; soms ontwikkelt een van de twee zich niet volledig, of kunnen er afwijkingen ontstaan’, schrijft STCC.
Een tweeling in één ei is zeldzaam en biedt STCC de kans om te onderzoeken hoe zulke verschijnselen ontstaan en zich ontwikkelen. Zeeschildpadden worden al ernstig bedreigd, met verschillende soorten die te maken hebben met ‘bedreigingen zoals verlies van leefgebied, klimaatverandering en menselijke invloed’.
,,Deze vondst benadrukt dan ook de kwetsbaarheid van de ontwikkeling van zeeschildpadden en obstakels die ze ondervinden, zelfs al voordat ze uitkomen”, aldus Vreugdenhil. Onderzoekers zullen verdere studies uitvoeren op het ei en de inhoud ervan, en tevens kijken of ‘omgevings- of genetische factoren een rol spelen’. De inzichten zouden waardevolle informatie kunnen opleveren voor ‘toekomstige inspanningen op het gebied van natuurbehoud’.
,,Zeeschildpadden staan al lange tijd symbool voor biodiversiteit van de oceaan en vormen een indicator van de gezondheid van mariene ecosystemen”, aldus STCC.

Foto’s Russ Gooding


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.