SER: Onafhankelijkheid waarborgen en juridisch sterker verankeren 

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het instellen van de Zorgautoriteit bij het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P), inmiddels Regulatory Authority of Curaçao (RAC) genaamd, is een proces dat niet makkelijk verloopt.

SERDe eerste stap voor de wettelijke verankering is nu gezet in de concept-Landsverordening marktordening gezondheidszorg (LMG). Maar daarin wordt volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) te weinig aandacht besteed aan de randvoorwaarden voor een effectief toezicht in de gezondheidssector. Een van die randvoorwaarden is de onafhankelijkheid. Daarnaast blijkt dat ook juridisch gezien er nog wat obstakels zijn. Dit blijkt het SER-advies op genoemde landsverordening dat in handen is van het Antilliaans Dagblad.
Om met de onafhankelijkheid te beginnen. Dat een onafhankelijke zorgautoriteit belangrijk is, blijkt ook uit consultatierondes die door de regering zijn gehouden met stakeholders over de LMG. De SER doet hier verslag van: ,,Tijdens de consultaties kwam naar voren dat er behoefte is aan een onafhankelijk toezichthoudend orgaan met een voorlichtingsfunctie richting het publiek. Daarbij werd benadrukt dat het mandateren van bevoegdheden aan de zorgautoriteit door de minister van belang is om politieke invloed te vermijden, terwijl de minister bestuurlijk eindverantwoordelijk blijft.” De SER adviseert: ,,In de concept-Landsverordening moeten de bevoegdheden van de minister en zorgautoriteit duidelijk worden vastgelegd.” De zorgautoriteit moet zich volgens het adviesorgaan kunnen richten op kerntaken en minder vatbaar zijn voor beleidsmatige beïnvloeding.
De SER benadrukt nog eens: ,,Allereerst is onafhankelijkheid van belang om te voorkomen dat politieke invloed of belangenconflicten de besluitvorming beïnvloeden. Dit versterkt het vertrouwen van zowel zorgverleners als patiënten in het systeem. Daarnaast moet de autoriteit beschikken over voldoende bevoegdheden en middelen om toezicht te houden, sancties op te leggen en kwaliteitsnormen te handhaven. Bovendien is een duidelijke scheiding tussen beleidsvorming en uitvoering noodzakelijk om transparantie te waarborgen en ‘regulatory capture’ te voorkomen (dit is een situatie waarin in dit geval RAC beïnvloed of gemanipuleerd wordt door de politiek, bedrijven of belangen binnen de sector, red.). Ten slotte moet de zorgautoriteit proactief en datagestuurd werken, zodat zij adequaat kan reageren op ontwikkelingen in de zorgsector en continue verbetering van de zorgkwaliteit kan bevorderen.”
De SER onderschrijft overigens ook het advies van de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) ‘die de integratie van de Zorgautoriteit binnen BT&P als problematisch beschouwt’. Belangrijkste reden: ,,Omdat dit vragen oproept over de onafhankelijkheid van de Zorgautoriteit.” En zo wordt WJZ verder aangehaald: ,,WJZ wijst op de governance-structuur van het BT&P, die onvoldoende is afgestemd op de bredere verantwoordelijkheden die het bureau krijgt toegewezen. Het instellen van een raad van toezicht zou de transparantie en het toezicht op de uitvoering van deze nieuwe taken aanzienlijk verbeteren.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.