Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nieuwe gevangeniswet is geen hamerstuk geworden. Tot ergernis van de coalitie stelden de Statenleden van de oppositie gisteren verschillende vragen aan de MFK, die de indiener is van de ontwerpwet.

gevangenisDe parlementariërs van de PAR, PNP en MAN vinden dat het wetsinitiatief te veel haken en ogen heeft.
De coalitie was in de vooronderstelling dat de gevangeniswet snel in de openbare behandeling zal worden goedgekeurd, omdat er in de voorvergadering medio dit jaar geen vragen werden gesteld. De behandeling in de Centrale Commissie van de Staten in juni vorig jaar ging zonder slag of stoot. Doel van de wet is het verbeteren van de detentievoorwaarden en rehabilitatieprocessen.
Dit keer vuurden Giselle Mc William (MAN), Ana-Maria Pauletta (PAR) en de PNP-Statenleden Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina verschillende vragen af op de MFK-indieners met aan het hoofd David Seferina. De rode lijn is dat het wetsontwerp niet kan worden goedgekeurd in zijn huidige vorm. Osepa gaf de indieners mee dat ze de gevangenispopulatie geen valse hoop moeten geven. Hij had het zelfs over ‘fouten’ in de wet. De PNP-fractievoorzitter heeft ook een vergelijk gemaakt met de Nederlandse gevangeniswetgeving en op de grote verschillen gewezen, terwijl hij ook diverse adviezen van de Raad van Advies (RvA) over de wet aanhaalde.
Osepa verklaarde zelfs overtuigd te zijn dat in het geval de Staten de wet toch goedkeuren, deze door de verantwoordelijke Justitieminister niet zal worden gepubliceerd. Hij verwees naar de wijziging op de Wet onroerendezaakbelasting (OZB) die in 2021 is aangenomen in het parlement, maar tot de dag vandaag niet is gepubliceerd door de regering en dus niet van kracht is.
In tegenstelling tot de oppositie hadden met name de leden van de MFK-fractie en KEM-Statenlid Michelangelo ‘Lo’ Martines alleen lovende woorden en felicitaties voor de indieners van het wetsontwerp. Zo stond Frenciss Lourens stil bij de invoering van de wipkamer, oftewel het bezoek zonder toezicht. Hierbij mag een gedetineerde zijn of haar partner ontvangen in een privékamer, wat goed zou zijn voor de psyche van de gevangene en bovendien humaan, aldus het MFK-Statenlid. De vergadering werd rond 16.00 uur gistermiddag voor twee uur geschorst, zodat de indieners de antwoorden op de vragen konden voorbereiden. Bij het ter perse gaan van deze krant was de vergadering nog niet hervat.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.