Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) vernieuwde deviezenregulering moet zorgen voor minder administratieve lasten van het vergunningsproces en een snellere verlening van deviezenvergunningen. Deze gewijzigde regulering gaat vandaag in.

deviezen,,De CBCS heeft berekend dat de hervormingen zullen resulteren in een reductie van het aantal te verlenen vergunningen van ongeveer 50 procent op jaarbasis zonder afbreuk te doen aan een effectief beheer van de deviezenreserves”, aldus José Jardim, de financieel-economisch directeur van CBCS.
De deviezenregulering is de praktische invulling van de Regeling Deviezenverkeer Curaçao en Sint Maarten en omvat onder meer aanwijzingen voor deviezenbanken met betrekking tot het deviezenverkeer, een overzicht van kapitaaltransacties waarvoor een vergunning is vereist, bekendmakingen van algemene vergunningen en ontheffingen, en voorschriften en richtlijnen voor de rapportage van deviezentransacties door de deviezenbanken aan de CBCS.
De Centrale Bank noemt in een persbericht een vijftal belangrijkste hervormingen. Zo wordt op de eerste plaats de transactielimiet, vanaf waar een vergunning is vereist, verhoogt van 150.000 naar 500.000 gulden.
Verder is het in drie specifiek genoemde situaties niet meer nodig om een deviezenvergunning aan te vragen. Dit is vanaf vandaag niet meer nodig bij overschrijding van de jaarlimiet van 250.000 gulden voor overmakingen door natuurlijke personen naar hun buitenlandse bankrekening. Deze wordt vervangen door een vergunningplicht voor overmakingen van 500.000 gulden of meer.
Ook vervalt de vergunningsplicht bij de verstrekking van een lening in guldens door een deviezenbank aan een niet-ingezetene.
Ditzelfde geldt voor een deviezenbank voor het aanhouden van een tegoed in guldens van meer dan 250.000 gulden door een niet-ingezetene. Deze regel wordt vervangen door een vergunningplicht voor overmakingen naar het buitenland van 500.000 gulden of meer.
Tot slot wordt er met ingang van vandaag een algemene vergunning geïntroduceerd voor ingezetenen om garanties en zekerheden te verlenen aan buitenlandse crediteuren. ,,Voor eventuele betalingen aan het buitenland die voortvloeien uit de verleende garanties en zekerheden is een vergunning vereist voor bedragen van 500.000 gulden of meer”, zo voegt de CBCS hieraan toe.
Vanaf vandaag dienen aanvragen voor een deviezenvergunning altijd via een deviezenbank te worden ingediend. Volgens de CBCS wordt hiermee bewerkstelligd dat klanten die een dergelijke vergunning nodig hebben adequaat worden bijgestaan, de integriteit van deviezentransacties wordt gewaarborgd en de introductie van het online aanvragen van een deviezenvergunning wordt vergemakkelijkt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.