Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een eventuele doorstart van het op 18 juni dit jaar failliet verklaarde Jetair, de luchtvaartmaatschappij van António ‘Tony’ Ribeiro, is definitief van de baan.

jetairDit leest het Antilliaans Dagblad in het eerste faillissementsverslag dat de aan HBN Law & Tax verbonden curatoren Stan van Liere en Robbert Vriezen afgelopen week hebben gepubliceerd. In dit verslag wordt tevens meer duidelijkover de schuldenpositie van de airline en over de inspanningen die de curatoren sinds de faillissementsdatum hebben verricht.

Schuldeisers
Op het moment van publicatie van het faillissementsverslag, op 18 september, waren nog niet alle vorderingen van crediteuren bekend. Wel is bekend dat de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) preferente schuldeisers zijn, en hun vorderingen dus voorgaan op de vorderingen van andere (concurrente) schuldeisers, die op dit moment vooral worden gevormd door passagiers die hun geld terug willen.
Van de preferente schuldeisers heeft alleen de Belastingdienst - de Ontvanger - een vordering ingediend, en wel voor een bedrag van 1.595.550,07 gulden. Dit bedrijf zou Jetair nog verschuldigd zijn met betrekking tot verschillende soorten belastingen en premies.
Tot op heden zijn er 304 concurrente schuldeisers erkend, van wie 294 passagiers. Hun vorderingen, die door de curatoren ‘voorlopig erkend’ zijn, vertegenwoordigen een bedrag van in totaal 1.762.806,20 gulden en daarbovenop een bedrag van 215.354,52 dollar (ongeveer 388.148 gulden)
Dit maakt dat de preferente en concurrente schuldeisers van Jetair alles bij elkaar een vordering op de failliete airline hebben van bij benadering 3,7 miljoen gulden. Maar omdat in ieder geval de SVB zijn vordering nog niet heeft ingediend, is het aannemelijk dat het totaal gevorderde bedrag nog zal stijgen.

Jaarrekeningen
Ook zijn in het verslag tabellen opgenomen met daarin kerncijfers uit de jaarrekeningen tussen 2020 en 2022, van zowel Jetair Caribbean als van United Caribbean Airlines (UCA), de aan Jetair gelieerde entiteit waarin de vergunningen, zoals het Air Operator Certificate (AOC), waren ondergebracht.
Te zien is dat in 2020 Jetair een omzet heeft behaald van afgerond 2,8 miljoen gulden. In de twee jaren daarna steeg de omzet respectievelijk naar 11,4 en 28,4 miljoen gulden.
Echter, hoewel de verliezen vanaf 2020 jaarlijks afnamen, was dit onvoldoende om uit de rode cijfers te komen. In 2020 werd het boekjaar afgesloten met een afgerond verlies van 6,5 miljoen gulden. Een jaar later was het verlies nog 4,9 miljoen gulden en 2022 werd afgesloten met een negatief resultaat van 3,5 miljoen gulden.
Ook de balanstotalen van de periode 2020 tot en met 2022 worden in het verslag genoemd. Van een balanstotaal van 5,8 miljoen gulden in 2020, steeg dit cijfer via 7,3 miljoen een jaar later, naar uiteindelijk 11,6 miljoen gulden in 2022.
Hoewel over de oorzaak van het door Jetair-directeur Ribeiro zelf aangevraagde faillissement al wel het een en ander duidelijk is, wordt ook hier in het faillissementsverslag uitgebreid bij stilgestaan.
Al tijdens de coronapandemie begonnen de problemen. Het werkkapitaal van Jetair was in feite al uitgeput voordat de airline commercieel kon gaan vliegen. Dit kwam doordat voor beide Fokker 70-vliegtuigen zogenaamde C-Checks moesten worden uitgevoerd, waarvan de kosten circa 2,5 miljoen euro (ruim 5 miljoen gulden) bedroegen.
,,De kosten van de terugkerende C-Checks bleken een veel te zware bedrijfseconomische last te zijn voor Jetair, niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook omdat die in Nederland uitgevoerd moesten worden en de vliegtuigen daardoor een aantal weken uit de roulatie waren”, aldus de curatoren.
Door deze lasten zag de airline zich genoodzaakt om een van haar twee vliegtuigen uit te faseren, te demonteren en de onderdelen te gebruiken of op te slaan ten behoeve van het vliegtuig dat zij nog in de lucht hield.
Later moest een van de motoren van het overgebleven toestel vervangen worden, terwijl de andere motor spoedig vervangen zou moeten worden, omdat die het maximum aantal ‘cycles’ (vliegbewegingen) had bereikt. Op dat moment was er geen vervangende motor meer beschikbaar van het toen uitgefaseerde vliegtuig. Het aankopen van een vervangende vliegtuigmotor zou een aanzienlijke investering vereisen, waarvoor Jetair, volgens Ribeiro, het geld niet had.

Afwikkeling duurt nog voort
In het faillissementsverslag is te lezen dat diverse onderdelen die van belang zijn voor de afwikkeling van het faillissement nog onderwerp van onderzoek zijn. Hoeveel tijd de afwikkeling nog in beslag zal nemen is dan ook nog onbekend. Wel bekend is dat de curatoren gezamenlijk tussen 18 juni en 18 september, op ruim een half uur na, 630 uur aan deze zaak hebben besteed.
,,De curatoren zullen in de komende verslagperiode de mogelijke vermogensbestanddelen en schuldvorderingen inventariseren en onderzoeken in hoeverre er mogelijk sprake is van paulianeus handelen en/of bestuurdersaansprakelijkheid”, zo eindigt het verslag.

Misverstand opgehelderd
Diverse (online) media maakten de afgelopen dagen melding van verschillende schuldeisers van Jetair die geld zouden hebben teruggekregen van voor het faillissement gedane (aan)betalingen voor vliegtickets. ,,Er is een sprankje hoop begonnen te verschijnen in de richting van de odyssee van JetAir Caribbean”, zo was op een op lokaal nieuws gerichte Facebook-pagina te lezen.
Vanuit de failliete boedel is er echter geen cent naar deze schuldeisers overgemaakt. Dat kan ook niet, omdat preferente schuldeisers, zoals de Belastingdienst, SVB en eventuele anderen, vooraan in de rij staan om - indien mogelijk - hun vordering voldaan te krijgen.
Wat er wél is gebeurd, is te lezen in het faillissementsverslag. Mensen die hun vliegtickets destijds aan Jetair hebben betaald met een door de MCB Bank uitgegeven creditcard, hadden de mogelijkheid om een ‘chargeback’ door hun bank te laten uitvoeren. Met andere woorden: MCB heeft deze ticketgelden gerestitueerd aan deze cliënten. Hierdoor is zij ‘gesubrogeerd in de pre-faillissementsrechten van de betreffende credit-cardhouders’, zo is in het faillissementsverslag te lezen.
Dit betekent dat deze bank met deze actie de vorderingen, die de betreffende klanten op Jetair hadden, heeft overgenomen. Volgens de curatoren gaat het tot op heden om een bedrag van 276.442,75 dollar (bijna 500.000 gulden), dat de bank heeft vergoed.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.