Internationale conferentie over intellectuele-eigendom-criminaliteit op Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bijna 400 deskundigen en stakeholders op het gebied van aan intellectuele eigendom (IE) gerelateerde criminaliteit - uit meer dan 65 landen wereldwijd - zijn op Curaçao voor een driedaagse conferentie.

Het betreft de 17e editie van de ‘International Law Enforcement Intellectual Property Crime Conference’, georganiseerd door Interpol, de Curaçaose overheid en Curinde, als beheerder van de freezone, en in partnership met de veiligheidsorganisatie UL Standards & Engagement (ULSE).

IE misdaadTwee primeurs
Deze prestigieuze conferentie vindt plaats tot en met vandaag en gaat gepaard met een tweetal primeurs. Op de eerste plaats werd door Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol, in een vooraf opgenomen videoboodschap bekendgemaakt dat op Curaçao de eerste ‘National Taskforce’ op het gebied van IE-misdaad is opgericht. Het doel van deze taakgroep, die tijdens de openingsceremonie gisterochtend werd gepresenteerd, is om deskundige bijstand te verlenen in de strijd tegen namaakartikelen.
Daarnaast is het voor het eerst in de geschiedenis dat dit internationale evenement wordt georganiseerd in het Caribisch gebied. Het internationale karakter bleek onder meer uit het feit dat verschillende tolken van de FBI tijdens de conferentie - vanuit geluidsdichte cabines achter in de zaal - de toespraken live vertaalden naar onder meer het Spaans, Mandarijn en Arabisch. Deelnemers konden deze vertaling volgen door middel van speciale headsets.

Groeiend probleem
IE-criminaliteit is wereldwijd een groeiend probleem. In een gesprek dat het Antilliaans Dagblad na afloop van de openingsceremonie had met Michael Römer, voorzitter van het lokaal organiserend comité,vertelde hij dat de financiële schade als het gevolg van IE-criminaliteit wereldwijd een bedrag ter grootte van 3 tot 5 procent van de wereldwijde handel is.
Hoewel Römer vertelt dat er steeds meer gevallen van deze vorm van criminaliteit worden ontdekt, moet hij eerlijk bekennen dat dit waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat dit fenomeen groeiende is, waardoor logischerwijs het absolute aantal onderscheppingen ook toeneemt. Er zou dus geen sprake van zijn dat er ook procentueel gezien meer gevallen van IE-criminaliteit worden onderschept.
Een belangrijke verklaring hiervoor die Römer geeft, is de steeds beter wordende techniek, waar criminelen hun voordeel mee doen, waardoor nagemaakte producten steeds moeilijker van echte zijn te onderscheiden.

Schade niet alleen financieel...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.