Ex-politicus Jacinta Constancia roept Staten op tot actie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een 26 pagina’s lange brief aan de Staten geeft ex-MFK-politicus Jacinta Constancia, die zelf onlangs een gevangenisstraf uitzat, inzicht in de situatie in strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

SDKKVerwijzend naar het slavernijverleden en de excuses die daarvoor gemaakt zijn stelt zij: ,,Ik verwacht niet dat de voormalige regering(en) hun excuses aanbieden voor het onmenselijke gedrag dat gedetineerden dagelijks jarenlang in deze strafinrichting meemaken, maar verwacht wel actie om nieuwe onmenselijke, onacceptabele, onhygiënische, onveilige en onzekere situaties te voorkomen. Dit geldt voor eenieder die in dit onhygiënische en onveilige varkenshok dagelijks moet overleven en zijn straf uitzitten.” De volgens haar nieuwe en moderne slavernij in de strafinrichting is niet alleen te wijten aan de onwetendheid van de gevangenisleiding en de bewaarders, maar ook aan het regeringsbeleid, de Staten en het gebrek aan financiële middelen.
Op 19 december 2022 bood premier Mark Rutte in een toespraak excuses aan voor het slavernijverleden aan het land Curaçao. Op 1 juli 2023 bood ook koning Willem-Alexander in een toespraak zijn excuses aan. Constancia: ,,Alhoewel de koning en de toenmalige minister-president excuses hebben aangeboden worden er binnen het Koninkrijk tot op de dag van vandaag binnen de strafinrichting SDKK mensen als moderne slaven behandeld, bewust of onbewust.”
Ze spreekt van dwangarbeid in de gevangenis: ,,Werk onder dwang en in onmenselijke omstandigheden tegen geen of ongeregelde betaling. Gedetineerden worden naakt gecontroleerd voordat ze bepaald werk kunnen verrichten.”
En zo vervolgt zij: ,,Het bieden van de basisbehoeften eten, drinken en medische zorg aan gedetineerden is belangrijk, goed, leuk, mooi, maar ruim niet voldoende, voor degene die dagelijks vernederd wordt en zoveel moet meemaken, zien en voelen hoe professionals bewust en/of onbewust hun machtspositie gebruiken en misbruiken om deze volwaardige burger gedetineerde als varken te behandelen.”
Over mensenrechten gesproken, ze wijst erop dat het gevoel van veiligheid ook een basale menselijke behoefte is en onderschrijft de conclusie in een van de talloze (internationale) rapporten dat SDKK allesbehalve veilig is en een ongeschikt detentiecentrum.
Het instituut wordt niet fraai afgeschilderd door Constancia en daar stelt zij vooral ook het parlement voor verantwoordelijk. De eerste pagina’s bestaan uit korte alinea’s die telkens beginnen met ‘als volksvertegenwoordiging weet u als geen ander’. Een van de eerste opmerkingen in deze reeks is: ,,Als volksvertegenwoordiging weet u als geen ander dat de gevangenis op Curaçao, vanouds Koraalspecht, daarna Bon Futuro, nu SDKK tot op heden deels nog berucht is en in ondermaatse detentieomstandigheden verkeert en conform de bestaande normen en waarden, regels en wetgeving aangepakt dient te worden.”
Ze geeft een beschrijving van wat er onder andere gebeurt in de gevangenis: ,,De gedetineerden schermen de volledig uit tralies bestaande voorzijde van hun cel af met eigen kleding en karton in verband met privacy en zonlicht. De sfeer in de blokken is ruw, grof assertief en gewelddadig en vanwege noodzakelijke renovatie van de strafcellen lijkt nu de afname van het recht op luchten als sanctie te worden gebruikt. Op fitness en keukenarbeid na zijn activiteiten nauwelijks mogelijk want voldoende personeel is nijpend. In de afgelopen jaren is er onvoldoende rekening gehouden met het menselijk behandelen van personen in SDKK. In de afgelopen twintig jaar heeft Curaçao gestreefd naar een rechtvaardiger en menselijker gevangenissysteem, wat tot op heden om verschillende redenen niet helemaal is gelukt. Er is te veel aandacht besteed aan het opsluiten van criminelen achter slot en grendel, te weinig aan het verzorgen, begeleiden en ondersteunen van de medemens. Ik weet uit ervaring dat de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK) conform zijn nieuwe beleid is begonnen om veranderingen te brengen, maar wij zijn er nog niet.”

‘Ook Nederland verantwoordelijk’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.