Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een gezamenlijk schrijven doen de raad van bestuur (RvB) en het Medisch Stafbestuur (MSB) ‘een laatste poging om uw aandacht te vragen’ voor de noodzaak om maatregelen te treffen teneinde de toegankelijkheid, kwaliteit en continuïteit van de zorgverlening in het Curaçao Medical Center (CMC) duurzaam te kunnen blijven borgen.
De brief is gisteren, 15 augustus, uitgestuurd, naar de regering-Pisas (MFK/PNP); meer specifiek naar MFK-minister Javier Silvania van Gezondheid en tevens van Financiën. Laatstgenoemde reageerde nog niet op een in de kranten gepubliceerde ‘noodkreet’ van medici werkzaam in het ziekenhuis en op meerdere verzoeken van het Antilliaans Dagblad om commentaar.
,,De raad van bestuur van het CMC heeft in de afgelopen maanden, zelfs jaren, herhaaldelijk de noodklok bij het Land Curaçao geluid - en zelfs rechtszaken gevoerd - wanneer de zorgverlening onaanvaardbaar onder druk kwam te staan, een situatie die helaas in toenemende mate en frequentie voorkomt.” Aldus het nieuwste schrijven.
Een ontoereikend zorgbudget blokkeert al sinds de opening van het CMC een ongestoorde toegankelijkheid en continuïteit van de zorg, stellen de directie en de medische staf, en zet ‘de veiligheid van de zorg structureel onder druk’.
De invoering van de Landsverordening normering topinkomens (LNT), die tevens van toepassing is verklaard op de medisch specialisten van het CMC - als enige uitzondering binnen het Koninkrijk - vormt daarbovenop een nog grotere belemmering om deskundige zorgverleners voor het CMC te werven en te behouden.
Over de gevolgen hiervan brengt het CMC wekelijks verslag uit aan de Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid; dat is Sirving Keli, die ook nog niet naar buiten trad met een verklaring. De teller laat nu zien dat het CMC op zeer korte termijn 18,7 fte (full time equivalents) medisch specialisten zal kwijtraken, en dit bij een toenemende zorgvraag.
Dit is ongeveer 20 procent van alle medisch specialisten in loondienst van het CMC. ,,De consequentie hiervan is dat de toegankelijkheid van de zorg conform de vastgestelde normtijden door de Inspectie voor onder andere poliklinische zorg niet gerealiseerd kan worden.”
Een concreet voorbeeld hiervan is de poliklinische zorg voor oogheelkunde, waarvoor per eind juni jongstleden een wachttijd van ruim 408 dagen geldt. Dit als gevolg van een tekort aan minimaal één fte-oogarts in verband met de LNT; en onvoldoende financiële middelen voor de verbouwing tot uitbreiding van poliklinische ruimte voor die ene extra fte-oogarts.
Hoelang nog moet de bevolking van Curaçao lijden door het tekort aan medisch specialisten, wat volgens de ondertekenaars ‘een direct gevolg is van de LNT’? Met de huidige stijgende zorgvraag van dialysepatiënten, het tekort aan internisten-nefrologen als resultaat van de impact van LNT, het tekort aan financiën en het gebrek aan structuur voor preventieve programma’s in de zorg, ‘legt het bestuur van het CMC het risico van complicaties zoals hart- en vaatziekten bij nierdialysepatiënten, die niet gekoppeld zijn aan een internist-nefroloog, volledig bij de regering van het Land Curaçao’.
Breder getrokken: de gezondheidszorg op het eiland heeft behoefte aan structurele verbetering, stellen RvB en MSB. ,,Het plaatsen van een huisartsenpost (HAP) buiten het CMC, op een eerder door de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) afgekeurde plek met weinig structuur en begeleiding van jonge artsen aldaar, is daarvan geen goed voorbeeld. Het CMC ziet daarvan helaas de gevolgen in de vorm van verschillende calamiteiten.”
Deze ‘diverse calamiteiten vanuit de HAP’ zijn gemeld aan Inspecteur-Generaal Keli, met het verzoek onderzoek hiernaar te doen. Het CMC heeft ook een oplossing aangeboden om de jonge HAP-artsen te trainen. ,,Op dit aanbod is tot op heden niet ingegaan.” Evenmin is het CMC geïnformeerd over de voortgang en/of uitkomsten van het onderzoek.
‘Ongevoelig voor noodkreten’...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.