Veel drugs- en vuurwapenzaken met minder personeel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met een instroom van 815 verdachten (in 2022: 864) en ongeveer 478 strafzaken die voor het gerecht in eerste aanleg zijn gebracht, exclusief 10.512 overtredingen die ook voor de rechter kwamen, was 2023 een druk jaar. ,,Druk, omdat onze organisatie met minder personeel en extra hard werken, zich heeft ingezet om de jaardoelen te behalen en ons werk naar behoren te verrichten”, zo meldt het jaarverslag 2023 van het Openbaar Ministerie (OM).

F01 OMOnder deze zaken zitten de 160 verdachten (bijna 20 procent) van drugshandel en/of drugsbezit die in behandeling zijn genomen. En zo vervolgt het verslag: ,,Er zijn 111 (13 procent, red.) verdachten van vuurwapensmokkel of vuurwapenbezit in 2023. In het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (Acoc) participeert het OM in de bestuurlijke aanpak tegen illegaal vuurwapenbezit. Eind 2023 hebben diverse politiecontroles plaatsgevonden, waarbij het OM bevelen heeft uitgevaardigd voor preventief fouilleren in verband met vuurwapenincidenten op het eiland.”

Bij de 815 verdachten ging het in de meeste zaken over misdrijven en veel voorkomende criminaliteit (275). Daarover wordt uitgelegd: ,,Veel voorkomende criminaliteit is de term voor strafbaar gedrag wat veel voorkomt en daarom hinderlijk is of gevoelens van onveiligheid bij burgers veroorzaakt.”

Bij misdrijven gaat het overigens om delicten die zwaarder gestraft moeten worden. In 2023 was er sprake van een instroom van 351 misdrijven (2022: 379). Opvallend is dat er 50 misdrijven zijn geweest, gepleegd door minderjarigen. In 2022 waren dit er 32. ,,Het aantal misdrijven was in 2023 laag in vergelijking met het aantal in de jaren vóór de coronacrisis, maar de complexiteit van de zaken is toegenomen. Sinds 2022 zijn meer onderzoeken onder embargo en onderzoeken die twee officieren vergen”, zo wordt uitgelegd. Als de misdrijven nader gespecificeerd worden gaat het in 2023 vooral om mishandeling, voorhanden hebben van harddrugs, bedreiging en diefstal met geweld.

In 2023 hebben in totaal 78 personen een betalingsregeling getroffen met het OM voor het betalen van schadevergoeding, van wie 37 gedetineerden. In totaal is 155.065,51 gulden geïnd aan schadevergoedingen, waarvan 40.471,60 gulden is geïnd van gedetineerden. Het OM noemt dit ‘een hoogtepunt’. ,,Omdat het OM nooit eerder zoveel geld heeft kunnen innen aan schadevergoeding en zeker niet van gedetineerden. Dit is toe te schrijven aan de inzet van het team belast met schadevergoeding. Het team stuurt steeds gerichtere brieven aan de veroordeelden over de betalingsmogelijkheden van de schadevergoedingen en maakt tegenwoordig ook gebruik van WhatsApp”, zo staat uitgelegd.

Daarnaast zijn er nog ontnemingszaken, waarvan vooral de verkoop van Campo Alegre als hoogtepunt wordt genoemd. ,,Het streven voor 2023 was om afpakken en ontnemen structureel in de vervolging van de verdachte mee te nemen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Bij elke strafzaak wordt nagegaan of crimineel vermogen uit het strafbare feit is voortgekomen en of dat afgepakt kan worden. Bijzondere ontnemingen in 2023 waren onder meer de verkoop van het voormalige bordeel Campo Alegre.”

Afname in verkeerszaken
De verkeerszaken zijn afgenomen, van 64 in 2022 naar 42 in 2023. De meeste overtredingen zijn op het gebied van verkeer zoals: het rijden zonder geldig rijbewijs, met ongeldige keuringskaart, onverzekerd rijden, het rijden zonder het afdragen van de motorrijtuigenbelasting en het rijden zonder veiligheidsgordel.

Via het Acoc heeft het OM in 2022 en 2023 meegedacht aan diverse controles in de autobranche of sectoren gerelateerd aan de autobranche en voertuigcriminaliteit. In 2023 wilde het OM namelijk meer aandacht schenken aan autodiefstallen door integraal met de politie en verzekeringsmaatschappijen te werken aan de bestrijding van autodiefstallen. Het jaarverslag: ,,Doordat dit thema diverse raakvlakken heeft met aandachtsterreinen van verschillende ministeries is er voor gekozen om via het Acoc te investeren in de samenwerking in de keten. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan preventie van diefstal van auto’s en auto-onderdelen, maar ook aan verbetering van kennisdeling opdat de mogelijkheden voor criminele activiteiten in de autobranche worden verkleind. Naast het strafrecht wordt ook nadrukkelijk gekeken naar andere maatregelen in de aanpak van voertuigcriminaliteit.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.