Directeur Ribeiro biedt klanten zijn excuses aan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het uitblijven van noemenswaardige financiële steun tijdens de covidpandemie en het feit dat Curaçao na veertien jaar nog steeds de categorie-1-status van de FAA niet terug heeft zijn volgens António ‘Tony’ Ribeiro de belangrijkste oorzaken van het faillissement van zijn JetAir.

jetairDit schrijft de directeur-eigenaar in een vier pagina’s tellende verklaring, waarin hij ook zijn excuses aanbiedt aan iedereen die door het bankroet schade lijdt.
In zijn verklaring schrijft Ribeiro dat JetAir in november 2019 ‘eindelijk’ haar Air Operator Certificate (AOC) voor het uitvoeren van lijnvluchten ontving en erkend werd als de nationale luchtvaartmaatschappij van Curaçao.

Covid
Kort hierna brak de covidpandemie uit en kwamen de operaties van de airline twee jaar stil te liggen. Wat wel gewoon doorging waren de kosten. Beide Fokker 70-vliegtuigen moesten in die periode een C-Check - een uitgebreide en verplichte onderhoudscontrole - ondergaan, wat bij elkaar 2,5 miljoen euro kostte.
Hierin was JetAir niet uniek, want alle airlines wereldwijd kwamen langdurig aan de grond te staan. Maar volgens Ribeiro was er wel een groot verschil op het gebied van financiële steun. Hij schrijft: ,,De eerste maatschappij die om geld vroeg was KLM, die 9 miljard euro ontving van de Nederlandse overheid om de kosten tijdens covid te dekken. Winair werd gesubsidieerd door de regering van St. Maarten. Alle luchtvaartmaatschappijen wereldwijd werden gesubsidieerd door hun regeringen.”
Uiteindelijk werd JetAir ‘na veel smeekbeden’ gedurende 8 tot 9 maanden met kleine bedragen gesteund, maar volgens Ribeiro was dit onvoldoende om zelfs maar de sociale lasten van het personeel mee te dekken.

Drive om door te gaan
,,Na covid was JetAir al failliet”, zo schrijft de eigenaar, doelend op de bedroevende financiële situatie van zijn airline. Van een juridisch faillissement was echter nog geen sprake, omdat Ribeiro herhaaldelijk eigen geld in het bedrijf bleef steken.
,,Waarom bleef ik zoveel geld investeren, ondanks dat iedereen me aanraadde om eruit te stappen, gezien het slechte verloop van het bedrijf?”, vraagt Ribeiro zich in zijn verklaring af. Zijn antwoord volgt direct: ,,Omdat ik een zeer volhardend persoon ben met de overtuiging dat de beste dagen van JetAir nog moesten komen. Daarin had ik ongelijk. Ik hoefde geen luchtvaartmaatschappij te hebben om geld te verdienen, want ik was al 14 jaar met pensioen.”
Openhartig vervolgt Ribeiro zijn verhaal over zijn drive om door te blijven gaan: ,,Ik wilde simpelweg iets groots doen voor Curaçao, waar ik ben opgegroeid en groot ben geworden. Het is goed voor iedereen om te begrijpen dat ik dezelfde ‘yu di Kòrsou’ ben als al diegenen die me bekritiseren. Alleen ik heb mijn nek uitgestoken om iets goeds te doen voor dit land, wat een zeer zeldzaam fenomeen is op dit eiland.
Afgelopen jaar kreeg JetAir nog wel financiële steun van de regering - via Curaçao Tourist Board (CTB) en Curaçao Airport Holding (CAH) - zo vertelt Ribeiro. Dat hielp de noodlijdende airline om de kosten van die maand te dekken, maar niet om uit het financiële dal te klimmen.

Categorie 2
En in een poging het tij te keren, gooide de categorie-2-status roet in het eten. Door deze rating is het voor Curaçaose maatschappijen niet mogelijk om naar de Verenigde Staten te vliegen. Vorig jaar was JetAir op zoek naar een partner-airline, maar de meeste wilden dan vanaf Venezuela, via Curaçao, naar de VS vliegen. Ribeiro zegt ervan overtuigd te zijn dat als ze die mogelijkheid zouden hebben gehad, ‘JetAir niet in deze deplorabele situatie zou zijn terechtgekomen’.

Excuses
In een naschrift van zijn verklaring richt Ribeiro zich rechtstreeks tot de bevolking, en specifiek tot klanten die door het faillissement gedupeerd zijn. ,,Vergeef me voor alles wat er de afgelopen dagen fout is gegaan. De manier waarop de dingen aan het einde gingen, was vastgelegd in het hele proces van beëindiging van het bedrijf. Het was nooit onze bedoeling om voordeel te halen uit onze klanten die onschuldig hun tickets hadden gekocht. Helaas viel dit alles in de faillissementsboedel die niemand ten goede is gekomen”, aldus Ribeiro.
Hij vervolgt: ,,Hier wil ik mijn oprechte excuses aanbieden aan allen die schade hebben geleden. Nogmaals, vergeef me voor alles wat er is gebeurd na zes jaar waarin ik alles heb gedaan wat ik kon om Curaçao een nationale luchtvaartmaatschappij te geven.” Ribeiro sluit zijn verklaring af met de woorden: ,,Ik heb mijn best gedaan! Met pijn in mijn hart.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.