Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - In de hele monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten zal de groei in 2024 aanhouden, ‘al zal het groeitempo per land verschillen’, zo staat vermeld in het Economisch Bulletin van maart 2024 van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Het groeitempo op Curaçao van het reële bruto binnenlands product (BBP) zal naar verwachting versnellen tot 4,8 procent, terwijl het groeitempo op Sint Maarten afneemt tot 3,0 procent. Een reële BBP-groei verwijst naar een toename gecorrigeerd voor inflatie.

F05 CBCSVerwacht wordt ook dat de inflatie op Curaçao verder afneemt tot 2,5 procent. Op Sint Maarten daarentegen zal de inflatie naar verwachting stijgen tot 2,5 procent, als gevolg van een vertraagde doorwerking van internationale prijsstijgingen van goederen.

,,De groeiprognose voor Curaçao voor 2024 is met 0,4 procentpunt verhoogd ten opzichte van de prognose van december 2023, door een sterkere toename van particuliere investeringen in met name de sectoren toerisme, nutsvoorzieningen, vastgoed en scheepsreparatie dan aanvankelijk werd verwacht. De groei in 2024 zal voornamelijk worden gedragen door de binnenlandse vraag, aangezien zowel de overheidsbestedingen als de particuliere bestedingen zullen stijgen”, aldus de CBCS. De verwachte toename van de overheidsbestedingen zal zowel door de overheidsconsumptie als door de investeringen worden gedreven. Daarnaast zal de netto buitenlandse vraag toenemen, aangezien de verwachte groei van de export, voornamelijk door toegenomen activiteiten in de toerisme- en transportsectoren, de hogere importrekening zal overtreffen. Voor Sint Maarten blijft de groeiprognose voor 2024 onveranderd ten opzichte van de eerdere vooruitzichten.

De kanttekening die gemaakt wordt is dat de vooruitzichten wel onderhevig zijn aan aanzienlijke internationale en binnenlandse risico’s. ,,Echter, sinds het Economisch Bulletin van december 2023 zijn de internationale risico’s meer in balans. Andere factoren die de groei op Curaçao en Sint Maarten negatief kunnen beïnvloeden, zijn onder meer een mogelijke recessie in de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner van de twee landen en aanhoudende geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en mogelijke escalaties in het Midden-Oosten, met name rond de Rode Zee. Aan de positieve kant zou een eerder dan verwachte versoepeling van het monetaire beleid, vanwege een snellere daling van de inflatie, en een trager dan verwachte afbouw van fiscale steun in belangrijke economieën de wereldwijde groei ondersteunen, met positieve overloopeffecten voor de economieën van Curaçao en Sint Maarten.” En over de binnenlandse risico’s wordt gesteld dat deze neerwaarts zijn gericht. ,,Het grootste negatieve risico houdt verband met de afwikkeling van Ennia. Vertragingen in de afronding van een levensvatbare afwikkelingsstrategie kunnen aanzienlijke negatieve macro-economische en sociale gevolgen hebben. Sinds onlangs een hoofdlijnenakkoord is bereikt tussen de belangrijkste stakeholders, waaronder de overheid van Curaçao, de overheid van Sint Maarten en de CBCS, is dit risico echter afgenomen. Een ander belangrijk neerwaarts risico voor de vooruitzichten, met name voor de overheidsfinanciën, heeft betrekking op de herfinanciering van de Covid-19 liquiditeitsleningen die de landen tijdens de pandemie hebben ontvangen. In oktober 2023 werden deze leningen voor één jaar geherfinancierd tegen een rentetarief van 3,4 procent voor Sint Maarten en 5,1 procent voor Curaçao, in afwachting van een levensvatbare afwikkelingsstrategie voor Ennia. Herfinanciering van deze leningen tegen gunstigere voorwaarden is van belang voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van de landen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.