Silvania hamert ook op flankerende bezuinigingsverbeteringen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Versnelde integratie van en samenwerking tussen alle instellingen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg op Curaçao; dat is het dringende streven van de minister van Gezondheid.
Zo blijkt uit een schrijven aan de GGZ-instellingen op het eiland. Daarnaast wil de bewindsman eveneens de versnelde integratie van de verslavingszorg, waarmee gedoeld wordt op het samengaan van Brasami, FMA (Fundashon Maneho di Adikshon) en andere partijen die actief zijn op dit terrein.
De brief is specifiek gericht aan de directie en besturen van de GGZ-instellingen, waaronder Henk Kamsteeg van de Capriles Kliniek, maar inclusief PSI Skuchami. De stichting Perspektiva i Sosten Integral (PSI)-Skuchami is een ambulante geestelijke gezondheidszorginstelling op Curaçao.
,,De afgelopen tijd heeft mijn kabinet diverse berichten ontvangen inzake een scala van uitdagingen bij de GGZ-instellingen. Ik ben van mening dat - een groot deel van - de uitdagingen middels een hechtere samenwerking tussen de GGZ-instellingen opgelost kunnen/kan worden”, schrijft minister Javier Silvania (MFK).
Er is volgens hem ‘heel veel te bereiken binnen de kaders van een budget-neutrale hervorming van de gehele geestelijke gezondheidszorg’ zoals uitgewerkt in het Visiedocument Geestelijke Gezondheidszorg. ,,De mogelijke oplossingen voor de huidige uitdagingen moeten hand in hand gaan met de verdere hervorming van de GGZ, waarvoor ik reeds een taakgroep - Taakgroep Herstructurering Geestelijke Gezondheidszorg - heb ingesteld.”
Wat betreft de financiële impact van de oplossingen: het uitgangspunt is volgens de bewindsman dat ‘eventuele kostenstijgingen in delen van de geestelijke gezondheidszorg worden gecompenseerd door de implementatie van efficiencyslagen in andere zorgonderdelen binnen de geestelijke gezondheidszorg’.
Budgetneutraal dus, lijkt Silvania te zeggen. ,,Dit kan onder meer door het versterken van de ambulante zorgverlening en daardoor het beperken van de klinische plaatsen. Zo kan dan iemand bijvoorbeeld sneller worden ontslagen uit de kliniek of kan worden voorkomen dat iemand moet worden opgenomen.”
Ook kan, aldus de politiek bestuurder, ‘duurdere zorg worden vervangen door goedkopere zorg’; door meer verpleegkundigen in te schakelen bij niet-complexe zorg. Ook kan een betere samenwerking tussen onder andere Capriles, Brasami en PSI Skuchami ‘voordelen opleveren’.
Silvania is hierin vrij dwingend: ,,Deze voordelen dienen op korte termijn - binnen maximaal zes maanden - te worden gekwantificeerd en geïmplementeerd. Hiervoor is de medewerking van álle GGZ-instellingen essentieel.”
Het urgente verzoek is dan ook om aanstaande maandag 25 maart aanwezig te zijn bij een vergadering te Pietermaai, alwaar gesproken zal worden over bovengenoemde punten. Bij de vergadering moeten alle directeuren van de GGZ-instellingen, inclusief PSI Skuchami, aanwezig zijn.
Om er geen misverstanden over te laten bestaan, stelt de Gezondheidsminister nadrukkelijk dat ‘de oplossingen voor de huidige uitdagingen bij de GGZ-instellingen gepaard moeten gaan met de implementatie van flankerende efficiencyverbeteringen’.
Vandaar de dringende wens van de versnelde uitvoering van de efficiencymaatregelen, ‘waaronder de proactieve en versnelde doorstroming van huidige patiënten van Capriles Kliniek naar de verpleeg- en zorgtehuizen, maar ook naar de ambulante geestelijke gezondheidszorg’; alsmede ‘andere nader te bepalen efficiencyverbetering- en/of bezuinigingsmaatregelen’.