Clean Air: Na sluiten Isla meer banen toerisme dan Isla ooit
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na het sluiten van de Isla-raffinaderij staat het gebied benedenwinds enorm in de economische ontwikkeling. ,,Het aantal banen dat gecreëerd wordt in het gebied is vele malen hoger dan er ooit op het Isla-terrein gecreëerd waren.”
Dit stelt de Foundation Clean Air Everywhere (CAE) in een brief aan de Staten van Curaçao. De stichting geeft nu al aan: mochten de Statenleden de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao goedkeuren in zijn huidige vorm, dan zal ‘een en ander ter nadere beoordeling worden voorgelegd aan de rechter’.
Aldus de advocaten namens CAE aan het Curaçaose parlement. Clean Air Everywhere won in het verleden meerdere belangrijke rechtszaken, waarvan de uitkomst bepalend is voor wat er vanaf Isla mag en kan en dus óók voor wat er in de nieuwe wet staat.
Op 24 januari werd door de regering-Pisas (MFK/PNP) de concept-wet luchtkwaliteitseisen ter goedkeuring aan de Staten aangeboden. Deze ontwerp-landsverordening beoogt een wijziging te zijn van de Hinderverordening Curaçao 1994, van de Landverordening Inspectie voor de Volksgezondheid en van de Eilandsverordening leges, precariorechten en retributies Curaçao 1992; namelijk om luchtkwaliteitseisen op te nemen voor het Land Curaçao. Momenteel ligt deze ontwerpwet ter goedkeuring voor aan de Staten. De eerste parlementaire behandeling, door de Centrale Commissie, staat gepland voor maandag 18 maart.
De overheid dient een afweging van belangen te maken, stelt CAE. Volgens het vonnis van 26 augustus 2019 behoeft de uitkomst van die afweging niet per definitie te zijn dat de WHO-normen (World Health Organisation) onverkort worden gehanteerd, maar de overheid moet daarbij wel op kenbare wijze ‘due weight’ geven aan het zwaarwegende belang van burgers om te worden gevrijwaard van aantasting van grondrechten.
,,Het is in dit verband aan de overheid om te rechtvaardigen waarom enkele bewoners - namelijk benedenwinds het Schottegat - de zware last van aantasting van hun grondrechten moeten dragen ten behoeve van het algemene belang”, aldus de advocaten Nihal Montroos en Eric Bokkes.
Er is volgens CAE geen, althans onvoldoende, ‘due weight’ gegeven bij de overwegingen om in de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen af te wijken van de WHO-normen; deze is in elk geval niet kenbaar bij de stichting. ,,Indien bij die belangenafweging wordt uitgekomen op een keuze waarbij sprake is van een - voortzetting van de - aantasting van de grondrechten, is het aan het Land om concreet en goed onderbouwd uit te leggen en te rechtvaardigen dat en waarom de belangenafweging is uitgevallen zoals die is.”
Dit laatste is om twee redenen belangrijk, aldus het schrijven aan de 21 Statenleden van coalitie en oppositie. ,,Bij een economische afweging kan hier niet - alleen - naar de raffinaderij worden gekeken, omdat het benedenwindse gebied onleefbaar zal worden indien de huidige overgangsperiode zou worden aangehouden.”
Dit staat naar de mening van CAE ‘in schril contrast’ met de omstandigheid dat de overheid momenteel een flink aantal vergunningen uitgeeft voor benedenwindse projecten; ,,Terwijl al deze projecten, ontwikkelingen, bewoners en werknemers alsdan aan de giftige, kankerverwekkende vervuiling zullen worden blootgesteld.”
In dit verband wordt een reeks (toeristische) ontwikkelingen opgesomd:
- Piscadera Bay zal binnenkort worden opengesteld bij de Blue Ocean Pearl (verwezen wordt naar een eerdere publicatie in het Antilliaans Dagblad) met meer dan 300 hotelkamers en een jachthaven. Het gaat hierbij om een investering van 150 miljoen dollar. Deze kan in totaal 3.000 banen opleveren;
- Bij het Zakitó-gebied is het project The View Curaçao in ontwikkeling. Hierbij zijn zeven torens in aanbouw, waar 1.000 mensen kunnen wonen. Daarnaast zal er ook een jachthaven komen waarbij 1.000 mensen werkzaam zullen zijn;
- Ook bij Blauwbaai zal het aantal projecten groeien van 1.020 (met 3.000 mensen op het resort per dag), naar 1.420 projecten (met meer dan 4.500 mensen op het resort per dag);
- Marriott, Dreams en Corendon zijn ook afgelopen jaren flink uitgebreid.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.